Federatie van Ouderverenigingen

Regionaal nieuws

21 augustus 2002

Regionaal nieuws: Friesland, Flevoland, Drenthe, Zuid-Holland-Noord, Limburg

Friesland

In het kader van het project Met de vraag aan de slag draaien nu 8 werkgroepen. Ook is een werkgroep gestart voor mensen met een verstandelijke handicap: Wat ik wil.
Als uitvloeisel van de pilot Samenwerken in de regio in 2001, hebben de consulenten van ouderverenigingen en FvO afgesproken tweemaal per jaar bijeen te komen. Uit hun eerste bijeenkomst zijn ideeën gekomen om voorlichting aan ouders en bijv. het thema werk samen op te pakken. De voorstellen zullen in de afdelingen en de PFvO besproken worden. Op de Friese Brussendag in juni waren 50 kinderen met hun ouders aanwezig.

Flevoland

De Zorggebruikersbundeling bestaat vijf jaar en gaat een jaar lang op tournee bij alle gemeenten om de contacten met gebruikers te intensiveren.

Drenthe

In samenwerking met het RPCP Drenthe is een pakket van eisen voor goed vervoer aangeboden aan de gedeputeerde. De Wvg platforms zullen het initiatief nemen om het rapport te bespreken met de gemeentes. In oktober organiseert de werkgroep ouder wordende mensen met een handicap een middag en een avond voor ouderen en hun verwanten. De PFvO is betrokken bij de herstructurering van de Brink waarbij alle paviljoenen zullen worden afgebroken.

Zuid-Holland Noord

Op initiatief van de RFvO Zuid-Holland Noord gaan drie ouders de kerngroep Rugzak ZHN vormen. Dit is een uitvloeisel van de informatiebijeenkomst Leerlinggebonden budget in april te Leiden. Op 30 september zal het bestuur ZHN de uitslag van de onlangs gehouden enquête over de wachtlijstonderzoek aangevuld met regiospecifieke vragen presenteren aan ouders/verwanten en overige betrokkenen en partners in de regio. De presentatie zal plaatsvinden in het Zorgkantoor Zorg en Zekerheid te Leiden.
Bestuurslid van de RFvO Zuid-Holland Noord, dhr Hans van Meegen uit Alphen aan den Rijn is op 9 juli uitgeroepen als beste debater tijdens de laatste VWS bijeenkomst over Modernisering AWBZ te Noordwijk. Het Lagerhuisdebat vond plaats onder leiding van Marcel van Dam. Het RPCP heeft de kwaliteitsjaarverslagen van zorgaanbieders getoetst aan de criteria van de kwaliteitswet en de rapportage aan betrokkenen voorgelegd.

Limburg

Het blad Maatgevend gaat over in een nieuw magazine voor alle Limburgse zorggebruikers, een initiatief van de Federatie Patiënten, Consumenten, Gehandicapten en Ouderen. Later zal ook een website beschikbaar komen.
Het Samenwerkingsverband van Oudergroeperingen van mensen met een verstandelijke handicap in Limburg (SOL) constateert dat na anderhalf jaar de wachtlijsten nog onvoldoende weggewerkt zijn. Het SOL gaat dit samen met de SPD Noord- en Midden-Limburg projectmatig aanpakken o.a. met bijeenkomsten en een zorgmarkt.