Provincie Overijssel

Brandweerkazerne in oude ketelhuis in Losser is mogelijk

Gedeputeerde M. Kamperman van de provincie Overijssel nam donderdag 22 augustus een haalbaarheidsstudie in ontvangst naar het hergebruik van de kolenbunker annex ketelhuis in Losser. Het is de bedoeling dat in het ketelhuis van het Van Heekcomplex een brandweerkazerne en ambulancedienst komt.

Kamperman was blij met de haalbaarheidsstudie, omdat de studie volgens hem het belang onderstreept van hergebruik van het fabriekscomplex. 'Herbestemming van het industrieel erfgoed is een van de speerpunten van de provincie Overijssel. Het is dan ook belangrijk dat we zuinig zijn op ons industrieel erfgoed', aldus Kamperman.

Casco

Uit onderzoek van het bureau IM Architecten uit Deventer dat de haalbaarheidsstudie heeft uitgevoerd, blijkt dat het casco van het pand nog redelijk goed te noemen is. De onderzoekers wijzen er wel op dat er snel een besluit moet worden genomen over het hergebruik van van de kolenbunker als brandweerkazerne. De verwachting is dat bij langere leegstand ook het casco in ernstige mate wordt aangetast.

Astbest- en bodemonderzoek toont aan dat er sprake is van zeer geringe vervuiling. Die vormt echter geen belemmering voor het hergebruik van het ketelhuis.

Modellenstudie

Een modellenstudie heeft aangetoond dat de keuze voor een brandweerkazerne passend is bij het complex. Ook het programma van eisen van de brandweer sluit aan bij de mogelijkheden van het gebouwen, omdat het karakter van het ketelhuis - stoer, functioneel en betrouwbaar - bij een brandweerkazerne past.

De specifiek ruimtelijke werking biedt zelfs de mogelijkheid om een heel bijzondere kazerne te bouwen en de restauratie te laten dienen als voorbeeld voor het herbestemmen van ons cultureel erfgoed. Naast de brandweer kunnen ook nog anderen onderdak krijgen in het complex. De vier kolenbunkers zouden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden door de archiefdienst. Ook kan gedacht worden aan een expositieruimte, al dan niet behorend bij de brandweer.

Kosten

Volgens de opstellers van de haalbaarheidsstudie bedragen de kosten voor de herbestemming van het ketelhuis annex kolenbunker als brandweerkazerne bijna 2,3 miljoen euro. De aankoop van het gebouw met de bijbehorende grond en de stoffering en meubilering van het gebouw zijn niet bij dat bedrag inbegrepen.

Het opnieuw gebruiken van historische (industriële) panden past in het stimuleringsprogramma van de provincie Overijssel dat bekend staat onder de titel 'Reanimatie Industrieel Erfgoed Overijssel'. Het provinciebestuur hecht sterk aan vernieuwing van verouderde industrie. Ze is dan ook van mening dat deze taak niet alleen overgelaten mag worden aan de marktsector en enthousiaste vrijwilligers, maar dat er ook een rol voor de overheid is weggelegd.

Een inventarisatie die in 2000 werd uitgevoerd bracht aan het licht dat het de moeite waard is in Overijssel de handen uit de mouwen te steken op dit gebied. Er zijn in de provincie vele uitdagingen te vinden. In Twente gaat het daarbij om de nog resterende fabrieken uit het textielverleden, om panden uit de categorie 'agrarisch industrieel erfgoed' (onder andere maalderijen, silo's en melkfabrieken) maar ook om andere panden zoals in Losser de oude steenfabriek De Werklust.

Bron: Bonnie van der Meer, telefoon 038 425 14 16


© 22-08-2002 Provincie Overijssel