Nieuw-Vlaamse Alliantie


Lijst tegen elektronische reclame is halve maatregel (22/08/02)

Het Belgisch Direct Marketing Verbond kondigt aan dat wie niet langer reclameboodschappen via e-post of SMS wenst te ontvangen zich kan laten registreren. Dit systeem noemt men de 'opting out' waarbij de consument het initiatief moet nemen om mee te delen dat reclame niet gewenst is. De N-VA-kamerleden Frieda Brepoels en Geert Bourgeois dienden daarentegen verleden jaar een wetsvoorstel in met het oog op de invoering van het 'opting-in' systeem, waarbij alleen zij die vooraf toestemming verleenden reclame kunnen ontvangen. De N-VA benadrukt dat haar systeem niet alleen veel consumentvriendelijker is, maar ook efficiënter. Het Direct Marketing Verbond heeft dan wel 450 leden, de bedrijven die geen lid zijn van het verbond hoeven zich van de regeling niets aan te trekken. Het wetsvoorstel bleef vooralsnog onbehandeld omdat minister Picqué al een jaar aankondigt zelf werk te zullen maken van een wettelijke regeling. Brepoels en Bourgeois wachten nog steeds.

Naar actueel Belgisch recht is de consument onvoldoende beschermd tegen ongevraagde commerciële communicatie. Nu stelt de wet op de handelspraktijken alleen dat reclame via e-post voor de afnemer ondubbelzinnig herkenbaar moet zijn als reclame. Samengevat: een consument stalken met stapels reclame e-mails mag, als het maar duidelijk is dat het om reclame gaat.

De EG-richtlijn van 8 juni 2000 legt de lidstaten op de ongevraagde reclame per e-post te reguleren. Dit kan volgens twee principes. Ofwel opteert men voor het opting-out systeem, waarbij de consument het initiatief moet nemen om mee te delen dat hij of zij niet langer reclame wil ontvangen. Ofwel kiest men voor het opting-in systeem, waarbij alleen zij die vooraf verklaren dat zij reclame willen ontvangen, hiermee kunnen bestookt worden.

De N-VA-kamerleden Brepoels en Bourgeois dienden daarom een wetsvoorstel in waardoor in de wet op de handelspraktijken bepaald wordt dat ongevraagde reclame per e-post, per GSM, per fax of door middel van een automatisch oproepsysteem alleen kan mits een voorafgaande toestemming van de consument. Samen met vele internet service providers, consumentenorganisaties en privacy-commissies wordt dus geopteerd voor het opting-in systeem. Het is enkel nog wachten op de behandeling door het parlement.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter, Geert Bourgeois, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---