Productschap Wijn

Nieuws

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum nr. 8, jaargang 2002

Door René van Heusden

DUITSLAND Optimisme met betrekking tot oogst 2002 De leden van VDP, Duitslands toonaangevende vereniging van wijnproducenten, zijn optimistisch over de oogst 2002. Half augustus had de vegetatiecyclus een voorsprong van 10 tot 12 dagen op het langjarig gemiddelde. Dit is vooral te danken aan het vroege uitlopen van de druivenstokken. De neerslag is tot nu toe geen al te groot probleem geweest, maar heeft juist de opname van mineralen bevorderd. Ondanks nachtvorst (o.a. in de Pfalz, Franken, Baden en Württemberg), hagelschade (Franken en Baden, en in mindere mate de Rheingau), alsmede lichte coulure (= het in een vroeg stadium afvallen van pas gevormde druifjes) op bepaalde plaatsen hebben niet kunnen verhinderen dat zich een potentieel grote oogst aandiende. Door zeer streng een groene pluk toe te passen is de opbrengst gereduceerd tot het voor grote wijnen gewenste maximum van 50 hectoliter per hectare.

OOSTENRIJK Overstromingsschade valt mee
De overstroming van Donau heeft betrekkelijk weinig schade aangericht aan de wijngaarden langs die rivier. Slechts 0,2% van de Oostenrijkse wijngaarden heeft waterschade opgelopen.
Wel werden in de Wachau, Kremstal en Kamptal tal van terrasmuren beschadigd en kwamen bedrijfsruimten en kelders onder water te staan. Het peil van de Donau steeg namelijk met niet minder dan 11 meter! Op het moment van de overstroming zag het er goed uit met de rijpheid van het fruit. IJs en weder dienende belooft 2002 een goede tot zeer goede kwaliteit te gaan opleveren.

FRANKRIJK Lagere opbrengst 2002 verwacht
De oogst 2002 zal naar alle waarschijnlijkheid een lagere opbrengst opleveren dan die van 2001. Het volume wordt geraamd op 56,3 miljoen hectoliter. In 2001 was dat nog 59,7 miljoen. De daling is te wijten aan ongunstige weersomstandigheden.

FRANKRIJK Prijzen van wijngaardgrond blijven stijgen Wie in Frankrijk een wijngaard wil kopen moet over het nodige kapitaal (of krediet) kunnen beschikken. Sinds 1993 is de waarde van wijngaardgrond met AOC met maar liefst 44,2% toegenomen. In 2001 steeg de gemiddelde prijs van 1 hectare grond met de status van AOC tot 65.420. Dit komt neer op een stijging van 8% ten opzichte van 2000. In de Champagne lag het percentage met 10,8 ruim boven het gemiddelde, evenals in Aquitaine (Bordeaux) met 9. De stijging was echter lager dan gemiddeld in regios als Bourgogne, Rhône en Midi. De prijs voor wijngaardgrond zonder AOC steeg in 2001 slechts lichtjes met 0,3% tot 11.070 per hectare.

SPANJE - Problemen in Rioja
Na het recordjaar 2001 verwacht Rioja dit jaar een veel kleinere oogst. De reden hiervoor is het aanhoudend slechte weer in de regio, met name in het noordelijke deel ervan. Zowel in december als in april kreeg het gebied met vorst te maken, gevolgd door een langdurig tekort aan regen. De daling in opbrengst wordt enigszins gecompenseerd door de 3.000 hectare nieuwe wijngaarden die dit jaar in productie zijn gekomen. Het zou daardoor mogelijk kunnen zijn om in 2002 een oogstvolume van rond de 300 miljoen kilo te halen. In 2001 was dat nog 367 miljoen kilo.

SPANJE - Nieuwe mini DOs in La Mancha
Uitgerekend in La Mancha, verreweg het grootste wijngebied van Spanje, zijn twee nieuwe Denominaciones de Origen erkend met de minimale omvang van slechts één bedrijf. Het gaat om zogeheten DOs de pago. Pago is het Spaanse equivalent voor cru of individuele wijngaard. Het gaat hier om Dominio de Valdepusa en Finca Elez. De wijnen in kwestie moeten aan diverse eisen voldoen die strenger zijn dan die voor gewone DO-wijnen.

ITALIË Noodweer treft wijngaarden in Noord-Italië De streek rond het Gardameer is begin augustus zwaar getroffen door onweersbuien die gepaard gingen met regen, hagel en windstoten met snelheden tot 130 kilometer per uur. In totaal 4000 hectare wijngaard van Franciacorta tot Valpolicella zijn hierdoor getroffen. Een voorzichtige eerste raming van de schade komt uit op ene bedrag van 200 miljoen, maar dit kan nog verder stijgen. Het zwaarst getroffen is Bardolino, waar de hele oogst 2002 verloren is gegaan. Gebieden als Soave en Lugana zijn daarentegen volledig gespaard gebleven.

ARGENTINIË passitowijnen à la Amarone
Argentinië heeft van oudsher sterke Italiaanse roots. Ook in de wijnbouw is dat af en toe duidelijk merkbaar. Zo heeft het huis Masi, gevestigd in de omgeving van Verona, in zijn Argentijnse wijngaarden succesvol geëxperimenteerd met het maken van een type wijn dat sterk lijkt op de befaamde Amarone uit Valpolicella. Druiven voor dit type wijn ondergaan indroging voor ze vergist worden. In een deel van Mendoza dat klimatologisch sterk op de Veneto lijkt, maakt Masi Argentijnse Amarones op basis van de Italiaanse corvina en van de Argentijnse malbec.

USA Recordoogst verwacht in Californië
Californië zal naar verwachting een recordoogst 2002 realiseren. Eerste ramingen komen uit boven de 3,3 miljoen ton van 1990, de grootste oogst tot nu toe. Ruim 400.000 daarvan zullen uit Napa, Sonoma, Mendocino en Lake counties komen.
De staat als geheel kende een typisch, evenwichtig verlopend groeiseizoen. Dankzij het uitstekende voorjaar verliep de vruchtzetting over het algemeen probleemloos. Zware regenbuien in het noorden hadden wel een negatief effect op de merlot. In mindere mate was dat ook het geval met chardonnay en pinot noir in Carneros. Niet iedereen in Californië is even gelukkig met het vooruitzicht van een grote oogst. Met het in productie komen van duizenden hectaren nieuwe wijngaarden dreigt overproductie een reëel gevaar te gaan vormen, ook bij wijnen in het duurdere marktsegment. Wellicht dat dit zal lijden tot een prijsverlaging.

USA Nieuwe herkomstbenamingen Californië
Napa Valley krijgt er weer een nieuwe subappellatie bij. Het is Oak Knoll, gesitueerd tussen Napa en Yountville. Oak Knoll is daarmee de 14e AVA binnen de Napa Valley. Kenmerkend voor Oak Knoll is het relatief koele klimaat. Alleen Carneros, dat nog dichter tegen de San Pablo Bay (een zijarm van de San Francisco Bay) is koeler. Net buiten de noordgrens van Napa, in Yolo County, is eveneens een nieuwe herkomstbenaming in de maak: Capay Valley.
Door een andere voorgestelde herkomstbenaming voor het hele kustgebied van Californië is definitief een streep gehaald. California Coastal, gepropageerd door enkele grote producenten, werd afgewezen als onvoldoende karakteristiek en representatief.

Copyright © 1996-2002 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum