Hes Beheer NV

P E R S B E R I C H T Rotterdam, 22 augustus 2002

EERSTE HALFJAAR EUR 1,0 MILJOEN WINST VOOR HES BEHEER

H.E.S. Beheer N.V. te Rotterdam heeft het eerste halfjaar van 2002 een winst van EUR 1,0 miljoen geboekt. Het nettoresultaat over het eerste halfjaar 2001 ad EUR 0,4 miljoen werd positief beïnvloed door een bijzondere bate van EUR 1,7 miljoen, terwijl in het huidige winstcijfer een bijzondere last van EUR 0,2 miljoen is meegenomen. Met name dankzij een hogere bijdrage van de niet geconsolideerde deelnemingen steeg het bedrijfsresultaat inclusief resultaat deelnemingen met EUR 2,0 miljoen tot EUR 2,2 miljoen. De solvabiliteit nam verder toe. Ultimo juni 2002 bedroeg het eigen vermogen in procenten van het balanstotaal 33,8 (eind 2001 31,4%). Ten opzichte van ultimo 2001 zijn de schulden aan kredietinstellingen met EUR 4,6 miljoen teruggebracht tot EUR 37,4 miljoen.

Het is onzeker of de in het eerste halfjaar gerealiseerde omzetgroei zich ook in het tweede halfjaar zal manifesteren, gegeven de afhankelijkheid van diverse macro-economische ontwikkelingen, die op dit moment niet al te gunstig zijn. Anders dan de verwachting dat zowel het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen als de solvabiliteit zullen verbeteren ten opzichte van 2001, onthoudt de directie zich van concretere uitspraken over het te verwachten nettoresultaat over geheel 2002.

Nadere toelichting

¨ Bij het opmaken van de jaarrekening 2001 is besloten om OBA Group B.V, Amsterdam voor 49,9% te consolideren. Voor een betere vergelijking is OBA in de kolommen "1e halfjaar 2001" en "30 juni 2001" eveneens partieel geconsolideerd.

¨ De geconsolideerde omzet steeg met 2,3%. Het bedrijfsresultaat exclusief deelnemingen verbeterde van -/- EUR 0,6 tot + EUR 0,7 miljoen.


· De omzet bij dochterbedrijf European Bulk Services (E.B.S.) B.V., Rotterdam (100%) gaf een geringe afname te zien. Tegenover een sterke daling in de aanvoer van agribulkproducten en een duidelijk verminderde aanvoer van industriële mineralen, stond een belangrijke stijging in de aanvoer van kolen en cokes. De opslagfaciliteiten werden goed benut. Het bedrijfsresultaat vertoonde een forse verbetering, terwijl het nettoresultaat nog licht negatief was.


· Dankzij een combinatie van omzetgroei en kostenbeheersing verbeterde het resultaat van OBA fors. In het eerste semester van 2001 werd nog met verlies gedraaid, terwijl het bedrijf nu positief bijdroeg. De aanvoer van kolen en cokes kon worden gehandhaafd op het niveau van vorig jaar. De aanvoer van overige droge bulkproducten nam aanzienlijk toe. Ook bij OBA was er een levendige vraag naar opslag.


· Met name onder invloed van de MKZ-crisis in het Verenigd Koninkrijk en een ongunstige exportsituatie nam de omzet bij H.E.S. (UK) Ltd. te North Lincolnshire (100%) duidelijk af, terwijl de kosten fractioneel hoger waren. Dit bedrijf moest het eerste halfjaar, vooral door een slechte start en bijzondere lasten, met verlies afsluiten.

¨ Het aandeel resultaat deelnemingen verbeterde van + EUR 0,8 tot + EUR 1,5 miljoen, het bedrijfsresultaat inclusief resultaat deelnemingen kwam hiermee op EUR 2,2 miljoen (EUR 0,2 miljoen).


· De omzet bij EMO/EKOM B.V., Rotterdam (31,0%) vertoonde een geringe stijging, ondanks een belangrijke daling in de aanvoer van kolen. De aanvoer van ijzererts was daarentegen duidelijk beter dan vorig jaar. Vooral dankzij minder overliggelden en hogere huuropbrengsten kon de winst van vorig jaar worden overtroffen.


· OVET B.V., Terneuzen (33,3%) behaalde wederom een goed resultaat. De aanvoer handhaafde zich nagenoeg op het niveau van vorig jaar, de omzet gaf een duidelijke groei te zien, met name door hogere inkomsten uit opslag.

· Van de kleinere deelnemingen droegen Thai Bulk Services Company (16,7%) en Palte & Haentjens (10%) positief bij, terwijl Rotterdam Bulk Terminal B.V. (40%) het eerste halfjaar met een nulresultaat afsloot. De bijdrage van Maas Silo B.V. (15%) was negatief.

Rotterdam, 22 augustus 2002

Directie H.E.S. Beheer N.V.