Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen

Teruggave Zalmsnip in Wassenaar
22-08-2002

In de Wassenaarse Courant van 21 augustus jl. wordt melding gemaakt van het feit dat in een aantal Wassenaarse huishoudens commotie is ontstaan na ontdekking dat de zogenaamde Zalmsnip over het jaar 2001 niet zou zijn uitbetaald.

Hoe is dit artikel tot stand gekomen?
Op 21 augustus jl. is telefonisch aan de betreffende journalist uitgelegd dat in tegenstelling tot hetgeen het in genoemde artikel wordt gesuggereerd - met de uitbetaling van de Zalmsnip over 2001 niets is mis gegaan. De uitbetaling van de Zalmsnip 2001 is terug te vinden op de energie-afrekennota over het verbruiks-jaar 2000, die begin 2001 door NUON is verzonden. De uitbetaling van de Zalmsnip 2002 is, onder de omschrijving lokale lastenverlichting , terug te vinden op de gebruikersaanslag onroerende-zaakbelastingen 2002 welke begin dit jaar door de gemeente is verzonden.

Waardoor kan het misverstand zijn ontstaan?
Eind 1997 besloot het toenmalige kabinet tot de invoering van de Zalmsnip per 1 januari 1998. In de jaren 1998 tot en met 2001 werd de Zalmsnip uitbetaald door een korting op de verschuldigde reinigingsheffing. In de praktijk kwam dat er op neer dat de Zalmsnip werd uitbetaald door verrekening met de gemeentelijke reinigingsheffing, zoals die door het toenmalige EWR (thans: NUON) gelijktijdig met de verschuldigde bedragen wegens gas, water en elektriciteit - middels een jaarlijkse afrekennota over het voorgaande verbruiksjaar in rekening werd gebracht.

Zo werd voor het eerst de Zalmsnip welke betrekking had op het jaar 1998, uitbetaald middels de begin 1998 door het toenmalige EWR verzonden energie-afrekennota betreffende het verbruiksjaar 1997. De uitbetaling van de Zalmsnip die vervolgens betrekking had op het jaar 1999 werd uitbetaald middels de begin 1999 verzonden energie-afrekennota betreffende het verbruiksjaar 1998 enz. Deze lijn doortrekkend werd de Zalmsnip voor het jaar 2001, waarover nu commotie zou zijn ontstaan aangaande het niet uitbetalen ervan, uitbetaald middels de begin 2001 door NUON verzonden energie-afrekennota betreffende het verbruiksjaar 2000.

Ingaande het jaar 2002 veranderde de gemeente Wassenaar de wijze van uitbetaling van de Zalmsnip. Met ingang van het jaar 2002 wordt de Zalmsnip niet meer door tussenkomst van NUON uitbetaald. In plaats daarvan is de Zalmsnip uitbetaald in de vorm van een korting op de gebruikersaanslag onroerende-zaakbelastingen (OZB), die in de meeste gevallen eind maart 2002 is verzonden. Op die manier werd de uitbetaling van de Zalmsnip voor de burger beter zichtbaar dan het geval was bij uitbetaling door middel van de afrekennota van het energiebedrijf. Op de gebruikersaanslag onroerende-zaakbelasting werd de korting wegens de Zalmsnip ( 45,38) in mindering gebracht onder de omschrijving lokale lastenverlichting.

Als gevolg van deze gewijzigde wijze van uitbetaling vindt men de Zalmsnip dus niet meer terug op de energie-afrekennota over het verbruiksjaar 2001, zoals die begin 2002 door NUON verzonden werd.

Blijkens een aantal telefonische reacties, dat naar aanleiding van het door de Wassenaarse Courant geplaatste artikel werd ontvangen, blijkt de door die krant gesignaleerde commotie rondom de uitbetaling van de Zalmsnip voor niets te zijn ontstaan.

Enerzijds omdat bleek dat men ten onrechte meende de uitbetaling van de Zalmsnip over het jaar 2001 terug te moeten vinden op de in het eerste kwartaal 2002 door NUON verzonden energie-afrekennota over het verbruiksjaar 2001. Anderzijds wellicht omdat bij de gewijzigde wijze van uitbetaling middels een korting op de gebruikersaanslag onroerende-zaakbelasting niet gekozen werd voor een omschrijving Zalmsnip maar voor de omschrijving lokale lastenverlichting.