Amsterdam Airport Schiphol

Schiphol Group

Vijfde baan wordt Polderbaan

De naam voor de vijfde baan wordt Polderbaan. Deze naam is gekozen uit de inzendingen die naar aanleiding van een oproep in het huis-aan-huis blad Schipholland zijn ontvangen. Uit totaal 1350 inzendingen koos de jury deze naam voor de nieuwe baan die eind dit jaar zal worden opgeleverd.

De Polderbaan wordt toegevoegd aan het huidige banenstelsel bestaande uit de Zwanenburg-, Aalsmeer-, Buitenveldert-, Kaag- en Schiphol-Oostbaan.

De jury bestond uit Gerlach Cerfontaine, president-directeur van Schiphol Group, Ada Wildekamp, gedeputeerde van Noord-Holland en voorzitter van de Commissie Geluidhinder Schiphol, wethouder Milo Schoenmaker van de gemeente Haarlemmermeer en projectleider vijfde baan Dick Meerman.

De namen Floriadebaan en Polderbaan werden het meest ingezonden: respectievelijk 133 en 132 keer. De jury koos voor de naam Polderbaan. Door loting is de winnaar bepaald.

De familie G. van Buren uit Nieuwkoop heeft de hoofdprijs in de wacht gesleept. Twee personen van deze familie mogen mee op de speciale openingsvlucht van de nieuwe baan.

Naast deze prijs krijgen de winnaars een rondleiding door het gebied van de Polderbaan en persoonlijke uitleg over de totstandkoming van de start- en landingsbaan.

Alle overige inzenders die op tijd de naam Polderbaan hebben ingezonden krijgen een fotoboek.

Van de overige ingezonden namen verwijzen veel naar historische feiten, personen en gebeurtenissen. Jan Dellaertbaan, Plesmanbaan en de Fokkerbaan zijn voorbeelden van namen als eerbetoon aan Nederlandse luchtvaartpioniers. Met Leeghwaterbaan en Lelybaan worden de ingenieurs geroemd die voor Nederland vele hectaren grond uit water hebben gewonnen.

Andere namen die werden ingezonden verwijzen naar gebieden en streken in de omgeving zoals Kennemerbaan, Spaarnebaan en Haarlemmermeerbaan.

De 1350 inzendingen waren afkomstig van in totaal 1100 mensen. Het merendeel woont in de omgeving van Schiphol. Ook uit andere delen van Nederland en zelfs uit het buitenland zijn echter namen ingezonden.

SCHIPHOLGROUP
Corporate Communications

LMG van Hout press@schiphol.nl