Nederlands Huisartsen Genootschap


Huisartsen en gynaecologen werken samen bij bloedverlies in de postmenopauze

22 augustus 2002

Het beleid bij vaginaal bloedverlies in de postmenopauze is recent vastgelegd in een zogenoemde Landelijke Transmurale Afspraak (LTA) van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). (klik hier voor de tekst van de LTA)

Een Landelijke Transmurale Afspraak is een document waarin globale richtlijnen voor de samenwerking tussen huisartsen en specialisten worden gegeven. Deze richtlijnen dienen als landelijk vastgesteld uitgangspunt voor regionale transmurale werkafspraken. De belangrijkste afspraken van deze LTA gaan over het nut van transvaginale echoscopie van het endometriumslijmvlies en het maken van een cervixuitstrijkje.

Bij vrouwen met vaginaal bloedverlies in de postmenopauze vindt altijd aanvullend onderzoek plaats, tenzij het om regelmatige onttrekkingsbloedingen gaat bij het gebruik van hormonen voor overgangsklachten. Het onderzoek bestaat uit het maken van een cervixuitstrijkje en transvaginale echoscopie ter beoordeling van de dikte van het endometriumslijmvlies. Bij een endometriumdikte
Nader aanvullend onderzoek door de gynaecoloog is aangewezen bij vaginaal bloedverlies in de postmenopauze als bij transvaginale echoscopie een endometriumdikte van meer dan 4 mm is gevonden. Ook een afwijkende uitslag van het cervixuitstrijkje kan een reden voor verwijzing vormen.
Bij persisteren of recidiveren van het abnormaal vaginaal bloedverlies in de postmenopauze -ook als bij transvaginale echoscopie een endometriumdikte Bij onregelmatig bloedverlies tijdens hormonale substitutietherapie in de postmenopauze wordt altijd verwezen omdat in deze situatie vaginale echoscopie geen uitsluitsel geeft en histologisch onderzoek van het endometrium nodig is.

Aanvullende materialen

*

Bij deze LTA is een NHG-Patiëntenbrief verschenen over vaginaal bloedverlies na de overgang. De actuele versie is vanaf 1 september te vinden op deze website.

*

Voor de bespreking van deze LTA in de regio vormt het door het NHG ontwikkelde implementatiecahier een nuttig hulpmiddel. Dit implementatiecahier biedt een uitgebreid stappenplan met aparte bijeenkomsten van beide beroepsgroepen, uitmondend in een gezamenlijke bijeenkomst van de huisartsen en de gynaecologen. Het implementatiecahier zal in september 2002 aan alle huisartsen en gynaecologen worden toegezonden.