Geveke N.V.

Persberichten

Naarden, 23 Augustus 2002

Geveke voorziet winstherstel na matig eerste halfjaar 2002


·Strategische activiteiten handhaven zich goed
·Turnaround van verliesgevende ondernemingen en aangescherpte strategie zullen leiden tot winstherstel in loop van 2002 en met name in 2003

·Margeverbetering, vooral door groei in service en onderhoud
·Focus op reductie van kosten en werkkapitaal
·Extra afschrijving op goodwill ad EUR 25,9 mln
·Verwachting heel 2002: substantiële winst voor afschrijving goodwill, maar fors lager dan in 2001

NAARDEN Geveke nv heeft over het eerste halfjaar van 2002 een resultaat vóór afschrijving goodwill gerealiseerd van EUR 0,7 mln tegen EUR 14,6 mln over dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling is hoofdzakelijk het gevolg van aanhoudend moeilijke marktomstandigheden en hoge operationele kosten. Door een stringent kostenbeheersingsbeleid en een aangescherpte strategische focus wordt voor de tweede helft van het jaar een winstherstel voorzien. Een verlies in het eerste kwartaal is inmiddels gecompenseerd door een hogere omzet en een beter resultaat in het tweede kwartaal. Over geheel 2002 verwachten wij een substantieel positief netto-resultaat (vóór afschrijving goodwill), maar fors lager dan in 2001. Voor 2003 wordt door een verlaagde kostenbasis, ook bij gelijkblijvende marktomstandigheden, een voortgaande winstverbetering verwacht.

De omzet van de strategische Caterpillar- en Verhuuractiviteiten (de Scandinavische minderheidsdeelneming Cramo inbegrepen), handhaafde zich goed in de eerste zes maanden van 2002. Een ander primair aandachtsgebied, de service- en onderhoudsactiviteiten, noteerde over deze periode zelfs een omzet boven het niveau van vorig jaar.

Desondanks daalde de omzet van Geveke met 9,9% tot EUR 467,4 mln (hj1 2001: EUR 518,8 mln). De verkoop- en distributieactiviteiten, met name in de clusters Geveke Industrial en Geveke Production Machinery, daalden in belangrijke mate. Turnaround processen zijn inmiddels ingezet, die later in 2002 moeten leiden tot minimaal een break-even situatie.

Geveke gaat niet meer uit van aantrekkende markten in 2002 en is bezig haar kostenniveaus verder in lijn te brengen met deze marktomstandigheden. Tegen het einde van het eerste halfjaar 2002 waren al effecten zichtbaar en zijn de resultaten in nagenoeg alle kernactiviteiten verbeterd. Verdere projecten, gericht op onder andere het behalen van inkoopvoordelen en het effectiever benutten van beschikbare gebouwen, zijn inmiddels gestart. In aansluiting op de tegenvallende gang van zaken bij een aantal ondernemingen is besloten om EUR 25,9 mln extra af te schrijven aan goodwill.

Het resultaat per gewoon aandeel (vóór afschrijving goodwill, maar na uitkering aan preferente aandeelhouders) kwam uit op EUR 0,15 negatief (2001: +EUR 2,99).

Marktomstandigheden
Geveke had in het eerste halfjaar te maken met een terughoudend marktsentiment. In alle maanden en in vrijwel alle bedrijfsonderdelen lag de omzet onder het niveau van vorig jaar. Vooral in Duitsland stond de verkoop van machines onder druk. De ondernemingen van Geveke Industrial hadden in alle regios te lijden van de high-tech malaise. Ondanks een groot aantal uitgebrachte offertes kwam het aantal ontvangen orders pas in mei boven dat van dezelfde periode in 2001 uit. Eind juni lag de orderportefeuille praktisch op het niveau van een jaar geleden en ruim boven ultimo 2001.

Bij de Caterpillar producten was sprake van een stijgende omzet bij grondverzetmachines en een dalende omzet bij motoren. De verhuuractiviteiten in vrijwel alle landen bleven op peil. Daarnaast nam het volume van service en onderhoud toe ten opzichte van de eerste helft van 2001. Enerzijds een teken dat klanten investeringen vooralsnog uitstellen, anderzijds geeft het vertrouwen dat de verhoogde focus op dergelijke activiteiten vruchten afwerpt.

Aanscherping vernieuwde strategie
Met ingang van 2002 zijn de activiteiten onderverdeeld in Caterpillar activiteiten, Dienstverlenende technische handel en Verhuuractiviteiten. Dit sluit aan op de strategie die aanzienlijk is aangescherpt. Centraal daarin staan nu de ondersteuning van de Europese groeistrategie van Caterpillar, een verdere uitrol van de verhuuractiviteiten, het versterken van de service-activiteiten en het verbeteren van de marketing- en verkoopinspanningen. Dit moet resulteren in een bovengemiddelde groei, waarbij het karakter van de onderneming versneld wijzigt van een productgerichte naar een meer service- en dienstverleningsgerichte organisatie, die de toegevoegde waarde aan klanten verder verhoogt door het aanbieden van onder andere verhuur- en totaaloplossingen. Daarnaast is gestart met het gericht optimaliseren van synergie en van de bedrijfsprocessen binnen de groep.

Dit proces is in eerste instantie gericht op herstel van de autonome groei, cashflow en winstgevendheid van de onderneming ook bij gelijkblijvende marktomstandigheden - door stringente kostenbeheersing. Dit moet tevens leiden tot een substantiële verbetering van de balansverhoudingen.
Geveke zal in dit proces niet aarzelen bedrijfsonderdelen die niet kunnen voldoen aan de zelf opgelegde financiële normen, dan wel niet langer aansluiten bij de huidige strategie, te desinvesteren of te beëindigen, uiteraard na zorgvuldige afweging van alle belangen van betrokkenen zoals medewerkers en principalen. Naar verwachting zal het tweede halfjaar reeds een aantal desinvesteringen kennen.

Acquisities
In februari werd het Nederlandse BBIS overgenomen, dat met een jaaromzet van EUR 2,3 mln actief is in de verhuur, verkoop en service van een breed programma machines en benodigdheden voor de bouw en industrie.

Omzet en resultaten
De netto-omzet daalde met 9,9% van EUR 518,8 mln tot EUR 467,4 mln. Autonoom (exclusief acquisities en desinvesteringen) daalde de omzet 11,1%. De verkoop van producten nam met 13,8% af tot EUR 345,6 mln. Autonoom bedroeg de daling 15,4%. Service en onderhoud nam toe met 2,4% tot EUR 107,6 mln (autonoom: + 4,3%) en verhuur (exclusief Cramo) met 10,0% naar EUR 14,2 mln.
In lijn met de strategie is het aandeel van service, onderhoud en verhuur in de omzet hiermee toegenomen, zodat de handelsmarge kon stijgen van 29,0% tot 30,9%.

De daling van de omzet en een stijging van de bedrijfslasten met 9,1% leidden tot een afname van het bedrijfsresultaat met EUR 17,9 mln tot EUR 3,4 mln. Exclusief acquisities en desinvesteringen en een aantal eenmalige zaken, met name in de personele sfeer (reorganisaties en afvloeiingen), stegen de bedrijfslasten met 1,7%. Het resultaat niet geconsolideerde deelnemingen daalde van EUR 2,0 mln naar EUR 1,7 mln en betreft voornamelijk het resultaat van het niet geconsolideerde minderheidsbelang in Cramo.

Het saldo van rentebaten en -lasten nam toe met EUR 0,2 mln, vrijwel geheel als gevolg van een gemiddeld hogere (netto) schuldenpositie.

Het netto-resultaat na belastingen vóór afschrijving goodwill daalde van EUR 14,6 mln naar EUR 0,7 mln.

Werkzaam vermogen en financiering
Het gemiddeld werkzaam vermogen (totale activa minus niet-rentedragende schulden en liquide middelen) nam ten opzichte van een jaar geleden met 13,8% toe (inclusief goodwill en niet- geconsolideerde deelnemingen), mede door het per ultimo 2001 op de balans brengen van de CV onroerend goed ondernemingen. Daarnaast was sprake van een toename van het werkkapitaal met EUR 14,9 mln ten opzichte van ultimo 2001. Projecten ter verbetering van het werkkapitaal zijn ingezet en de eerste verbeteringen zijn hier inmiddels zichtbaar.

De investeringen in materiële vaste activa bedroegen EUR 4,3 mln en hadden het karakter van vervangingsinvesteringen.

De netto schulden stegen in het eerste halfjaar met name door de verminderde cash flow uit operationele activiteiten en het financieren van Stichting Pensioenfonds Geveke. Eind juni had Geveke EUR 50 mln ruimte in haar beschikbare kredietlijnen.

De solvabiliteit (groepsvermogen als percentage van de totale activa) daalde van 30,7% ultimo 2001 tot 25,1% per 30 juni 2002, met name als gevolg van goodwillafboekingen.

Geveke werkt gericht aan een verbetering van haar liquiditeit en solvabiliteit en verwacht een positieve ontwikkeling van beide in het tweede halfjaar.

Personeel
Het totale personeelsbestand van de groep (op fulltime basis) daalde met 1,6% van 3.304 ultimo 2001 naar 3.252 medewerkers per 30 juni 2002 (exclusief niet geconsolideerde deelnemingen). Geschoond voor de acquisitie van BBIS bedroeg de daling 2,6%.

Gang van zaken per kernactiviteit

Caterpillar activiteiten
In de verdeling naar kernactiviteiten daalde de omzet van de Caterpillar ondernemingen (zowel over het geheel genomen als autonoom) in het eerste halfjaar met 1,9% tot EUR 274,0 mln. Een omzetgroei bij Geveke Construction Equipment woog niet geheel op tegen een dalende afzet bij Geveke Power Systems. Dit laatste cluster kende in het eerste halfjaar van 2001 overigens een exceptioneel hoge omzet en resultaat.
Per saldo daalde het bedrijfsresultaat van de Caterpillar activiteiten (vóór afschrijving goodwill) met 16,4% naar EUR 12,1 mln.

Geveke zal blijven investeren in een verdere ontwikkeling van diensten op basis van Caterpillar producten. Zo zijn inmiddels de eerste successen geboekt in de nieuw opgerichte Oil & Gas groep bij Geveke Power Systems. De omvang van de orderportefeuille van de Caterpillar ondernemingen lag op 30 juni 2002 14,2% boven het jaar ervoor en 24,6% boven het niveau van 31 december 2001.

Dienstverlenende technische handel
De omzet van de ondernemingen op het gebied van dienstverlenende technische handel kwam uit op EUR 188,4 mln, een afname met 20,5%. Autonoom nam de omzet af met 23,0%. Alle clusters droegen hieraan bij, zij het dat het zwaartepunt lag bij de clusters Production Machinery (-46%) en bij Industrial (-30%). Bij beide zijn herstructureringen ingezet, waarvan de eerste effecten thans zichtbaar zijn. Zo is tegen het einde van het eerste halfjaar de verkoop van machines in Duitsland sterk toegenomen. Ook in Nederland en een aantal andere Europese landen zijn inmiddels krachtige herstructureringsmaatregelen in gang gezet, die tot een break-even situatie moeten leiden in het laatste kwartaal van 2002, zodat in 2003, ook bij gelijk blijvende marktomstandigheden, weer winst gerealiseerd kan worden.

Het bedrijfsresultaat van de dienstverlenende technische handel daalde van EUR 8,3 mln in 2001 naar EUR 2,7 mln negatief in de eerste helft van 2002.

De omvang van de orderportefeuille ligt met EUR 75,6 mln 19,8% onder een jaar geleden, maar wel 3,2% boven het niveau van ultimo 2001. In de komende periode richt Geveke zich, onder meer door een stringent kostenbeheersingsbeleid, op een voortgaand herstel van de winstgevendheid bij de clusters Production Machinery en Industrial, verdere stroomlijning van de overige activiteiten en bedrijfsprocessen en op het realiseren van additionele synergie.

Verhuur
De omzet van de niet geconsolideerde minderheidsdeelneming in de Scandinavische verhuurder Cramo steeg met 7,4%, waarvan 2% autonoom, waarmee het verminderd economisch klimaat ook hier zijn invloed deed gelden. De operationele resultaten ontwikkelden zich positief, zij het iets minder dan verwacht. In het eerste halfjaar van 2002 daalde het bedrijfsresultaat (vóór afschrijving van goodwill) met 9,5%. Geschoond voor een eenmalig gerealiseerde bate in de eerste helft van 2001 was er echter sprake van een stijging van het bedrijfsresultaat met 7,3%. Als gevolg van deze eenmalige bate daalde de bijdrage van Cramo aan het resultaat van Geveke van EUR 1,6 mln in de eerste helft van 2001 naar EUR 1,4 mln in dezelfde periode in 2002.
Inmiddels heeft ook Cramo de sterk op acquisitie gerichte groeistrategie bijgesteld. Cramo richt zich nu meer op autonome groei inclusief outsourcingcontracten en het verder verbeteren van de cash flow. Dankzij een stringent kostenbeheersingsprogramma verwacht Cramo dat de 2002 resultaten minstens gelijk zullen zijn aan die van 2001.

Ontwikkeling beleggingen voor pensioenen
De tot op heden tegenvallende beleggingsresultaten in het algemeen, zouden voor het pensioenfonds van Geveke tot een aanvulling van het garantievermogen van het pensioenfonds kunnen leiden in de tweede helft van het jaar. De hoogte van de aanvulling is afhankelijk van de beleggingsopbrengsten en bedraagt bij het huidige beursklimaat circa EUR 4,5 mln en heeft vrijwel uitsluitend te maken met reeds ingegane pensioenen.

Extra afschrijving goodwill
Als gevolg van de verslechterde gang van zaken heeft Geveke een impairment test uitgevoerd. Op basis hiervan heeft zij besloten tot een extra afboeking op de in het verleden betaalde goodwill van EUR 25,9 mln. Daarmee handelt Geveke overeenkomstig de ontwikkelingen in de regelgeving die erop zijn gericht regelmatig een zo juist mogelijke inschatting te maken van het actuele cash flow potentieel van overgenomen activiteiten.

Verwachtingen 2002
Het tweede halfjaar is bij Geveke traditioneel wat beter. Dit geldt in versterkte mate voor de bijdrage van Cramo. Naar verwachting zullen de in 2002 genomen maatregelen de komende maanden en zeker in 2003, ook bij gelijkblijvende marktomstandigheden, tot betere resultaten leiden. Voor geheel 2002 wordt een substantieel netto-resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening (vóór afschrijving goodwill en eventuele extra pensioenlasten) voorzien, dat naar verwachting echter fors lager zal zijn dan het niveau van 2001.

Naarden, 23 augustus 2002
De Directie

Op dit halfjaarbericht is geen accountantscontrole toegepast.

Voor nadere informatie (na 11.00 uur i.v.m. analistenpresentatie): M.T.A. Beckers, CEO, tel +31 (0)35 6997 301
J.A. de Die, CFO, tel +31 (0)35 6997 307

Geveke nv, Gooimeer 6-35, 1411 DD Naarden. http://www.geveke.com

Profiel
Geveke nv is een dienstverlenende, technische service- en handelsorganisatie. De onderneming legt zich daarbij - veelal op basis van exclusieve vertegenwoordiging - toe op de inkoop, marketing, distributie, onderhoud en verhuur van een breed pakket van diesel- en gasmotoren, machines, elektronische componenten en technische verbruiksgoederen ten behoeve van de industrie, bouw en overheid.

Geveke realiseert een omzet van ca EUR 1.000 mln. per jaar met ruim 3.200 medewerkers. De werkmaatschappijen van Geveke zijn actief in Nederland, België, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Estland, IJsland, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

De aandelen van Geveke zijn genoteerd aan de effectenbeurs van Euronext Amsterdam.

Kernactiviteiten
De werkmaatschappijen van Geveke zijn organisatorisch ondergebracht in drie kernactiviteiten: Dienstverlenende technische handel, Caterpillar en verhuur. De Caterpillar ondernemingen leveren producten en diensten op basis van de exclusieve vertegenwoordiging van Caterpillar in Nederland, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Bij de dienstverlenende technische handel voeren de werkmaatschappijen verscheidene exclusieve vertegenwoordigingen die elkaar aanvullen en op basis waarvan toegevoegde waarde voor klanten worden gecreëerd. De activiteit verhuur richt zich op het business-to-business verhuur van machines, apparatuur en modular space. Voor alle werkmaatschappijen geldt dat ze vrijwel uitsluitend op de Europese markt opereren.
---