Ingezonden persbericht


NEDERLANDSE WERELDPRIMEUR

Nierpatiënten die gebonden zijn aan een dialyseapparaat kunnen binnenkort met heel wat minder beperkingen op vakantie gaan. Op 14 september a.s. zal de 'Vereniging tot steun aan de Nierstichting' tijdens een medisch congres in Den Haag een splinternieuwe camper overhandigen aan de Nederlandse Nierstichting.

Deze camper heeft een apart gedeelte waarin een nierdialyseapparaat is ingebouwd. Nierpatiënten ondervinden steeds problemen als zij op vakantie willen gaan. Zij moeten meerdere malen per week hun bloed machinaal laten reinigen d.m.v. een dialyseapparaat. Zodoende dienen zij ruim van te voren afspraken te maken met een ziekenhuis in de plaats van bestemming. Veelal wordt zo'n verzoek door een ziekenhuis afgewezen omdat zij niet beschikken over een dialyseapparaat, of omdat het toestel reeds volgeboekt is met eigen patiënten. Op zo'n moment valt een vakantie volledig in duigen.

De camper is geschikt voor nierpatiënten die de hemodialyse doen. De andere methode van nierspoelen, de zgn. buikspoeling, kan niet uitgevoerd worden in deze camper. Desondanks biedt deze camper een hele hoop nieuwe vakantiemogelijkheden aan een grote groep nierpatiënten doordat zij tijdens hun vakantie beschikken over een eigen dialyseapparaat..

De fabriekscamper heeft een aantal aanpassingen ondergaan. Het zitje achter in de camper is vervangen door een groot medisch toestel, het dialyseapparaat. Daarvoor zijn er veel extra aansluitingen in de vloer en de zijwand gemaakt. Verder beschikt de camper over een grote noodingang achter aan de zijkant. Deze is nodig voor als er in noodgevallen medische hulp ingeroepen moet worden. Artsen en ambulancemedewerkers kunnen op eenvoudige wijze bij de patiënt komen en hebben daar ook ruime werkruimte. De normale deur en doorgang in het gangpad is daar te smal voor.

De camper is een idee van de Venraynaar Geert Koppes, die in het verleden menig vakantie heeft zien stranden. Hij richtte een werkgroep op om deze uniek in de wereld zijnde camper te kunnen ontwikkelen. De Houtense camperhandelaar Auto-Camper Centraal zorgde dat alle aanpassingen werden uitgevoerd. De totale kosten van deze camper, 200.000 euro, zijn bijeengebracht door sponsors. De camper is a.s. weekend voor speciaal genodigden te zien tijdens de Preuvenetour bij Kasteel Hoensbroek in het Limburgse Hoensbroek, volgende week wordt hij wereldkundig gemaakt aan de internationale pers tijdens de Caravansalon in het duitse Düsseldorf. 14 september vindt de officiële overdracht plaats door Erica Terpstra aan de Nierstichting, die op haar beurt ervoor zorg zal dragen voor de boekingen.

14 september wordt de camper tijdens een medisch congres in Den Haag officieel overgedragen aan de Nierstichting en DiaNet.

Bericht voor de pers

Augustus 2002

Het 31ste internationale EDTNA/ERCA congres zal gehouden worden van 14 - 17 september 2002 in het Nederlands Congres Centrum te Den Haag.

Het thema van de conference is dit jaar:

"MANAGEMENT OF FLUIDS"

De Europese Dialysis and Transplant Nurses Association en Europese Renal Care Association is opgericht in 1971. Reeds vele jaren is deze multi - disciplinaire vereniging wereldwijd een van de meest belangrijke organisaties op het gebied van gezondheidszorg.

Het hoofddoel van de EDTNA/ERCA is om professionele werkers op het terrein van behandeling van en zorg aan nierpatienten op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de nefrologie en hierdoor bijdraagt aan optimaal behandelen van mensen met nierziekten en hun familie.

Wij verwachten meer dan 3000 deelnemers van over de hele wereld. Gedurende een vierdaagse conference zullen zij ideeën en ervaringen delen. Professionals uit het werkveld nefrologie krijgen de gelegenheid hun abstract te presenteren.

Ook zullen er vele gastsprekers zijn die door de keuze van onderwerpen ingaan op de behoeften en zorgen van nefrologieverpleegkundigen, maatschappelijk werkers, dietistes, dialysetechnici, transplantatie coördinatoren,unit managers en andere professionals welke werken met nierpatienten,

In twee zalen is voorzien in simultaan vertalingen van en in 7 talen.

De Renal Care Industry zal aan deze conference bijdragen door het organiseren van bedrijfs en onderwijssessies, en zo kennis doorgeven en updaten.

De tentoonstelling(beurs) in de Staten Hal geeft de gelegenheid om kennis te nemen van nieuwe ontwikkelingen en allerlei dialyse gerelateerde producten te zien.

Op zaterdag 14 september 2002 , de openingsdag, zullen pre-conference workshops worden gehouden. Congresdeelnemers zullen kunnen kiezen uit drie verschillende pre-conference workshops: "Verbeter uw vaardigheid in het onderwijzen/ leren van patienten", "Voer uw eigen wetenschappelijk onderzoek uit" en "Kwaliteit en consistentie in behandeling van bloedarmoede en nefrologie verpleegkunde"

De Openingsceremony zal plaats vinden op 14 september 2002 om 18.00 uur in de prins Willem Alexanderzaal en wordt bijgewoond door de Beschermvrouwe van het congres, Mw. Erica Terpstra, lid van het nederlandse parlement.

Dr. Menno Kooistra (Dianet/Utrecht) zal de gastspreker zijn bij de opening. Zijn lezing zal gaan over "Nier-falen - de eerste shock na de diagnose".

Na de openingsceremony wordt om 19.00 uur officieel de tentoonstelling geopend.

Namens een projectgroep uit de provincie Limburg zal een dialysekampeerwagen door mw. Erica Terpstra overhandigd worden aan de Nierstichting Nederland en aan Dianet.

Dit project is een initiatief van thuisdialysepatiente Geert Koppes en zijn team van deskundigen op het gebied van dialyse. De kampeerwagen zal gebruikt worden door dialysepatienten tijdens vakanties; de behandelingen zijn ook dan noodzakelijk.De camper wordt gepresenteerd in de Staten Hal.

Een echte primeur; een nieuwigheid in Nederland.


- foto van de camper is beschikbaar


- meer informatie vindt u op www.ambumedia.nl


- contactadres: dialysecamper@ambumedia.nl