Korps: Friesland, plaats: Friesland 23-08-2002
Politieberichten van 22/8 13.00 uur tot 23/8 07.00 uur

Oosterwolde: inbraak bedrijf
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een bedrijf annex winkel aan de Venekoterweg. Men kwam binnen door eerst een ruit uit te nemen en vervolgens een gat te knippen in het er achter gelegen traliewerk van betonijzer. Er werd een klein geldbedrag gestolen. De 35-jarige eigenaar uit Makkinga deed aangifte.

Stiens: man valt door dak
Donderdag omstreeks 11.55 uur is op een boerderij aan de Bredyk een man door het dak op de 5 meter lagere vloer gevallen. De man was voor zijn werkgever, de 59-jarige eigenaar van de boerderij, met werkzaamheden op het dak bezig. Hij was via een ladder naar boven gegaan. Het dak bestond uit golfplaten met om de paar meter een dunne transparante plaat. Vermoedelijk heeft het slachtoffer op zon dunne plaat gestaan en is er doorgezakt. Hij is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De reeds gealarmeerde traumaheli kon onverrichter zake retour. De arbeidsinspectie is van het ongeval in kennis gesteld.

Makkum: inbraken in watersportbedrijven
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in twee bedrijven aan de Strânwei. In beide gevallen kwam men binnen door een uitzetraam te forceren, werd het kantoor doorzocht en werd geld weggenomen. Namens de bedrijven deden twee mannen uit Makkum, respectievelijk 39 en 49 jaar, aangifte.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdagmiddag omstreeks 14.00 uur werd een diefstal gepleegd bij een winkel op het Zaailand. De aangever, een 37-jarige medewerker, zag een man wegrennen bij een kledingrek, dat voor de winkel stond. Bij controle bleken er 5 T-shirts met een waarde van ongeveer 100 euro te zijn gestolen. De man deed hiervan aangifte. Ongeveer een uur later zien surveillerende politiemensen dat een man in de Nauwesteeg T-shirts probeert te verkopen voor 2,50 euro. Met eerdere diefstal nog in het achterhoofd controleren de politiemensen de man. Hij verklaart de shirts kort daarvoor te hebben gekocht voor 8 euro. De man is vervolgens aangehouden op verdenking van heling. Het betreft een 18-jarige man uit Leeuwarden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdagmiddag omstreeks 15.40 uur hoort de bedrijfsleidster van een winkel aan De Centrale dat het alarm van de uitgang afgaat. Ze ziet op dat moment een man naar buiten lopen. Ze gaat de man achterna en vraagt hem weer mee naar binnen te gaan voor controle. De man weigert dit. Hierop pakt ze hem beet. De verdachte rukt zich los en loopt in de richting van een auto. Om vlucht te voorkomen pakt de bedrijfsleidster hem opnieuw beet. De verdachte slaat enkele keren in de richting van de vrouw, maar mist haar. Vervolgens pakte hij haar bij de keel en knijpt. Het slachtoffer houdt er pijnlijke striemen aan over. Vervolgens duwt de man haar weg en vertrekt in een auto. Het kenteken wordt opgenomen.
Het kenteken staat op naam van een 51-jarige man uit Leeuwarden. Een scannerluisteraar weet vervolgens de politie te vertellen waar de verdachte is. De man wordt in een woning in de Lettingastate aangetroffen. Hij wordt aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. De bedrijfsleidster, een 33-jarige vrouw uit Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. Wat uit de winkel gestolen is, is niet bekend. Er wordt bij de verdachte niets meer aangetroffen.

Harkema: illegale zender uit de lucht
Donderdagmiddag omstreeks 17.15 uur is in een woning aan de Betonwei een illegale zender uit de lucht gehaald. De zender was eigendom van een 51-jarige man uit Harkema. Hij zond uit onder de naam Peter West. De zender is in beslag genomen en tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: aanhouding verkeerde man
Donderdagmiddag omstreeks 15.00 uur werd ingebroken in een auto bij een woning op de Brokmui. De autoradio werd gestolen. De eigenaresse, een 39-jarige vrouw uit Dokkum, en haar echtgenoot zagen de verdachte lopend vluchten. Op aanwijzing van een getuige werd in het Dokkumerbos een man aangehouden op verdenking van deze diefstal. Deze man, een 20-jarige man uit Gdansk (PLN) ontkende. De verdachte werd aan het bureau geconfronteerd met de aangeefster en haar man. Ze herkenden hem niet als de dader. Hierop is de verdachte met excuses weer in vrijheid gesteld en bij een familielid gebracht Hij had begrip voor het misverstand. De echte dader is helaas niet meer aangetroffen.

Drachten: agressieve honden
Donderdagochtend zijn aan het Grootzand twee honden door twee andere weggelopen honden aangevallen en verwond. Omstreeks 10.15 uur liepen twee honden los op straat. Eén van hen had bloed om de mond. Een 45-jarige bewoonster van het Grootzand, de meldster, wilde hierop snel de garagedeur sluiten om te voorkomen dat de honden binnen kwamen. Ze was te laat. Beide honden wisten in de garage te komen en vielen direct de hond van de vrouw aan. Deze hond werd overal gebeten en liep verwondingen op aan borst, rug, hals en voorpoten. Het aanvallen van de tweede hond van de vrouw lukte niet, omdat ze één van de agressieve honden wist te raken met een steen. Vervolgens heeft de vrouw deze honden weten op te sluiten in haar achtertuin. Daar sprongen ze direct in de vijver en richtten een grote ravage aan. Na een half uur gelukte het de honden uit de tuin te ontsnappen via een coniferenhaag. Daarna vielen ze een andere hond aan, die juist aangelijnd werd uitgelaten door zijn baasje, een buurvrouw van de meldster. Ook deze hond raakte overal gewond.
Even later trof de meldster de eigenaar van de honden, een 25-jarige inwoner van Drachten,. Hij was op zoek naar zijn honden; ze waren ontsnapt uit zijn afgesloten tuin. Ze hadden een gat in de schutting weten te bijten/vreten.De man heeft zijn honden meegenomen en was bereid de schade te vergoeden.

Winsum: aanrijding met letsel
Donderdagmiddag omstreeks 17.05 uur vond op de kruising Froonackerdyk en Westergoawei een aanrijding plaats waarbij een gewonde viel. Een 57-jarige man uit Stiens wilde met zijn personenauto vanaf de Westergoawei de Froonackerdyk oprijden in de richting van Wiewert. Hij verleende geen voorrang aan een personenauto, bestuurd door een 35-jarige man uit Franeker. Deze reed over de Froonackerdyk richting Franeker. De Franeker probeerde nog uit te wijken naar rechts om achterlangs te kunnen, maar een aanrijding was niet meer te voorkomen. Hij raakte de auto van de Stienzer ter hoogte van het bestuurdersportier, die hierdoor bekneld kwam te zitten met vermoedelijk een bekkenfractuur. Hij is door de brandweer uit de auto geknipt en met de ambulance onder begeleiding van een motorrijder van de politie overgebracht naar het MCL-zuid. De andere bestuurder had geen merkbaar letsel.

Heerenveen: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 02.45 uur werd op de Haskeruitgang een bestuurder van een personenauto, een 21-jarige man uit Joure, gecontroleerd. Hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 510 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 5 uur en een proces-verbaal.

Buitenpost: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 00.45 uur zagen surveillerende politiemensen een personenauto rijden over de Lauwersmeerweg. De auto viel op omdat hij langzaam reed. Om de bestuurder te controleren werd een stopteken gegeven. Hierop gaf de bestuurder gas bij en reed door. In een poging om de bestuurder tot stoppen te dwingen ging de politie voor hem rijden. Ook dat hielp niet omdat de bestuurder via het trottoir verder ging. Uiteindelijk stopte de bestuurder op de op het industrieterrein. Het bleek te gaan om een 40-jarige man uit Kollumerzwaag. Hij had gedronken. Aan het bureau weigerde de verdachte een ademanalyse. Ook bleek dat het rijbewijs van de man al eerder ingevorderd was. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden onder invloed, het weigeren van de ademanalyse, het rijden tijden een ontzegging van de rijbevoegdheid en het negeren van een stopteken.

Drachten: autobrand
Donderdagavond omstreeks 21.55 uur rook een 29-jarige vrouw uit Houtigehade, rijdend over de Noorderhogeweg, een vreemde lucht in haar auto. Ook zag ze de temperatuurmeter oplopen. Direct daarna raakte de auto in brand. De brandweer kwam ter plaatse om de fel brandende auto te blussen. De oorzaak is niet bekend. De vrouw had niet eerder problemen met de auto gehad. Door de brand ontstond ook lichte schade aan het wegdek door de hitte en gesmolten plastic. De Noorderhogeweg is ongeveer een half uur voor alle verkeer afgesloten geweest.

Leeuwarden: winkeldief onwel
Donderdagavond omstreeks 20.30 uur werd in een winkel aan Oostersingel een winkeldief op heterdaad aangehouden door het personeel. De man, 32 jaar uit Leeuwarden, was de kassa gepasseerd met twee blikjes bier in de mouw van zijn jas. De verdachte werd in afwachting van de komst van de politie door het personeel meegenomen naar een kantoorruimte. Daar werd de man onwel en zakte in elkaar. Hij is met een ambulance overgebracht naar het MCL-zuid. Oorzaak was vermoedelijk een gecombineerd gebruik van een flinke hoeveelheid alcohol en medicijnen. Hij is een nacht ter observatie opgenomen en zal vandaag, vrijdag, voor de winkeldiefstal worden gehoord.

Sneek: hardnekkig rijden zonder rijbewijs
Afgelopen nacht werd een 32-jarige inwoner van Eexterveenschekanaal tot tweemaal toe betrapt op het rijden zonder rijbewijs. De eerste keer werd de man gecontroleerd in Sneek. Hij kreeg een proces-verbaal en het verbod om zelf verder te rijden. Ongeveer een kwartier later zagen andere politiemensen (ze waren op de hoogte van de 1e bekeuring) dezelfde auto voorbijkomen op de Stadsrondweg. Bij controle bleek dezelfde man achter het stuur te zitten. Hij werd wederom bekeurd. Nu werd ook de auto meegenomen. Die werd op kosten van de verdachte afgesleept naar het bureau.

Bureau Communicatie: 058 880 8272