Rijksvoorlichtingsdienst

Minister-president Jan Peter Balkenende tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad 23 aug 2002

BALKENENDE: BEGROTING MET SAMENHANG EN EVENWICHT

De ministerraad maakt goede vorderingen bij de voorbereiding van de begroting 2003. De precieze koopkrachteffecten zijn nog niet bekend, maar het kabinet streeft ernaar om de pijn eerlijk te verdelen.

Minister-president Jan Peter Balkenende benadrukte na afloop van de ministerraad dat de regering streeft naar evenwichtige lasten voor verschillende soorten huishoudens. De afgelopen jaren is door de economische groei de koopkracht sterk omhoog gegaan. In tijden van economische tegenslag zijn pijnlijke maatregelen onvermijdelijk, aldus Balkenende. Daarbij is speciale aandacht voor de koopkracht van ouderen en worden maatregelen voorbereid om werken aantrekkelijker te maken.

Het kabinet is van plan de WW-premies te verlagen. Daarmee is een bedrag van 500 miljoen gemoeid. Het kabinet verwacht dan wel dat werkgevers en werknemers bereid zijn om de lonen te matigen. Volgens Balkenende hebben de overheid en de sociale partners een gedeelde verantwoordelijkheid bij het stimuleren van de economie.

Zie ook:
Balkenende: ontwikkeling lonen beheersbaar houden (16 augustus 2002)