Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten

Beeindiging cross-compliance-regeling zetmeelaardappelen

23 augustus 2002 - De regeling milieuvoorwaarde EG-subsidies zetmeelaardappelen (cross-compliance) wordt met ingang van het teeltseizoen 2002 ingetrokken. De cross-compliance maatregel was gericht op het verminderen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bij het doden van loof. De maatregel bestaat uit een verbod op het gebruik van chemische loofdodingsmiddelen op tenminste 70% van de op het bedrijf aanwezige oppervlakte zetmeelaardappelen waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

Evaluatie van de cross-compliance maatregel bij zetmeelaardappelen heeft uitgewezen dat bij de teelt van zetmeelaardappelen het gebruik van chemische loofdodingsmiddelen is verminderd, maar dat tevens het gebruik van middelen ter bestrijding van Phytophtora is toegenomen. Alternatief voor chemische loofdoding is mechanische loofdoding. Het verbod op het gebruik van chemische loofdodingsmiddelen en het daarvoor in de plaats toepassen van mechanische loofdoding heeft als ongewenst neveneffect dat de ziekte Phytophtora meer kans krijgt om tot ontwikkeling te komen. Ter bestrijding daarvan worden chemische middelen ingezet die aanzienlijk schadelijker zijn voor het milieu dan chemische loofdodingsmiddelen. Het gebruik van deze Phytophtora bestrijdingsmiddelen, die niet onder de cross-compliance maatregel vallen, is hierdoor toegenomen.

Het intrekken van de regeling zorgt voor een administratieve lastenverlichting van EUR 400.000 op jaarbasis, dit betekent een lastenverlichting van EUR 129 per teler per jaar.