Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Bureau Secretaris-Generaal Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 23 augustus 2002 Behandeld drs. M.W.M.S. Geelen
Kenmerk BSG-387/02 Telefoon 070 - 348 48 82

Blad /1 Fax 070 - 348 48 00

Bijlage(n) 1 E-Mail marloes.geelen@minbuza.nl
Betreft Beantwoording vragen van de leden Crone en Koenders over de deelname van President Bush van de Verenigde Staten aan de wereldtop Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg
Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister President en de Staatssecretaris voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Crone en Koenders over de deelname van President Bush van de Verenigde Staten aan de wereldtop Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg. Deze vragen werden ingezonden op 21 augustus 2002 met kenmerk 2010214270.

De Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoord van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, Staatssecretaris voor Ontwikkelings-samenwerking, mede namens de heer Balkenende, Minister-President en de heer Van Geel, Staatssecretaris voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, op vragen van de leden Crone en Koenders over de deelname van President Bush van de Verenigde Staten aan de wereldtop Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg

Vraag 1

Kloppen de berichten dat de Amerikaanse president niet naar de wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg zal afreizen? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Deelt u de opvatting dat daarmee de kans op een wereldwijde overeenstemming om nieuwe afspraken te maken over duurzaamheidsbeleid is afgenomen?

Vraag 3

Is de eventuele afwezigheid van president Bush een trendbreuk in het Amerikaanse beleid, omdat op de vorige wereldtop (Rio de Janeiro 1992) Bush sr. wel aanwezig was?

Antwoord

Met de aanwezigheid van Secretary of State Powell en het hoofd van de Enviromental Protection Agency Whitman is de VS op regeringsniveau vertegenwoordigd. De wereldtop Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg dient op basis van ervaringen met de uitvoering van Agenda 21 successen vast te stellen, knelpunten en nieuwe uitdagingen te signaleren en oplossingen hiervoor aan te dragen. Er dient gewerkt te worden aan een gezamenlijk commitment voor de implementatie van Agenda 21 en de Millenium Development Goals. Dit proces is afhankelijk van de steun van zoveel mogelijk landen.

De Top in Johannesburg is de opvolger van de Top van Rio de Janeiro in 1992. Er kan dus moeilijk worden gesproken van een trendbreuk.

Vraag 4

Bent u bereid om terstond in bilaterale contacten met de VS en via de Nederlandse inbreng in de Europese Unie en in de Verenigde Naties te bevorderen dat de Amerikaanse regering toch op het allerhoogste niveau via zijn president zal zijn vertegenwoordigd?

Vraag 5

Deelt u de mening dat de eventuele afwezigheid van president Bush het nog belangrijker maakt dat van andere landen zoveel mogelijk regeringsleiders wel aanwezig zijn?

Antwoord

Het is aan de Amerikaanse regering om te besluiten wie haar zal vertegenwoordigen op een internationale conferentie. Ik acht het niet de taak van de Nederlandse regering om in bilaterale of multilaterale contacten kritiek te leveren op de samenstelling van de Amerikaanse delegatie, zeker niet nu deze wordt aangevoerd door zwaargewichten als Powell en Whitman.

Voor zover mijn informatie reikt heeft het besluit van de Amerikaanse regering zich te laten vertegenwoordigen door Secretary of State Powell en Mevrouw Whitman niet geleid tot wijzigingen in de delegaties van andere landen.

Vraag 6

Kunt u inmiddels zelf definitief toezeggen aanwezig te zijn en een actieve politieke rol te zullen spelen in Johannesburg, zoals eerder vanuit de Kamer is gevraagd?2)

Antwoord

Ja.


1) Trouw, zaterdag 17 augustus jl.



2) Motie Duyvendak/Crone, Kamerstuk 21501-08, nr. 150.


Kenmerk

Blad /1

===