Ingezonden persbericht


Grand Prix media-service ter attentie van (motor) sportredacties, relaties en sponsors

23-8-2002; Betreft 1e trainingsdag wegrace Grand Prix Tsjechië, circuit Brno

AOKI (10E) EN NIEUWKOMER VAN DE LAGEMAAT (27E) TEVREDEN IN BRNO

Terwijl zijn geroutineerde nieuwe teammaat Haruchika Aoki zich weer in de top 10 nestelde tijdens de eerste kwalificatietraining voor de Grand Prix van Brno, maakte Henk van de Lagemaat tijdens zijn eerste optreden in het DeGraaf Grand Prix Team na iedere pitstop weer opnieuw progressie. De 33-jarige coureur uit Everdingen ontpopt zich als een leergierige pupil , zoals chef monteur Hans Spaan opviel, die een flinke dosis technische ervaring in huis heeft . Zowel coureur als het team zijn kunnen tevreden terugkijken op de eerste kennismaking, die een voorlopige 27e plaats oplevert. Daarmee is doelstelling 1, het kwalificeren voor de race, inmiddels al bereikt , glimlachte Van de Lagemaat.

Het is wel heel erg wennen met de nieuwe motor en dat op een nieuwe circuit. Maar de sfeer is heel goed en ontspannen, dat bleek donderdagavond al toen we na een paar hectische dagen met het hele team gezellig hebben gegeten en het strijdplan hebben doorgenomen , vervolgt Van de Lagemaat. Tijdens de middagsessie draaide ik een volle seconde sneller dan vrijdagmorgen in de vrije training. Ik hoop morgen weer twee keer zo'n stap te kunnen maken en zo het gat met de mannen voor me te verkleinen en verder naar voren op te klimmen. Maar we moeten niet vergeten dat ik voor het eerst sinds jaren weer op een Honda zit .

Chef monteur Hans Spaan toonde zich tevreden over zijn nieuwe pupil. Henk weet dondersgoed waar hij mee bezig is en we maken weloverwogen kleine stapjes in de verschillende afstellingveranderingen. We gaan systematisch te werk en daarmee misschien iets minder snel dan normaal, maar op een nieuwe baan met een nieuwe motor met een heel ander karakter, kan je niet te grote sprongen maken , weet 9-voudig GP-winnaar Spaan uit eigen ervaring.

Van de Lagemaat geniet met volle teugen in de door hem zo fel begeerde GP-wereld, en leert iedere ronde. Vlak voor het einde van de tijdtraining kwamen me een paar snelle mannen voorbij die een andere lijn reden dan ik. Toen ik twee ronden lang die lijn volgde pakte ik meteen een halve seconde. De vering en de banden zijn super, en ook het rijden met carbon-fiber remschijven is te gek. Dat stopt pas echt! Maar qua afstelling gaan we langzaam op zoek naar méér en beter. Eerst zal ik het circuit nog verder moeten verkennen, op sommige plaatsen harder doorremmen en sneller omleggen. Daarna gaan we naar de vering en de versnellingsbak kijken. We gaan stap voor stap en forceren niets , meldt Henk superblij. Henk doet het goed , vult teammanager Martin van Genderen aan. Hij weet dondersgoed waar hij mee bezig is en hij heeft er zin in. Het is een prima jongen om mee te werken en is laaiend enthousiast.

Teammaat Haruchika Aoki verspeelde zijn eerste training van vrijdag met een paar ongelukkige uitprobeersessies, die niet goed uitpakten. Voor de tijdtraining hebben we de experimentele settingen achterwege gelaten, waarna alles een stuk beter ging. Voor zaterdag hebben we een aantal zaken die we kunnen verbeteren, waarmee ik op wil klimmen naar de 2e startrij , klinkt het strijdlustig uit de mond van Aoki.


******