Ingezonden persbericht

Stichting Muzikaal Kabaal start musicalatelier voor kinderen

AMSTERDAM, 20020823 -- De Stichting Muzikaal Kabaal start deze week in Amsterdam met een uniek project in het muziekonderwijs.Te weten een musicalatelier voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 14 jaar. Het atelier is erop gericht om kinderen structureel te begeleiden in het bedenken, schrijven en spelen van eigen musicals. Naast zang,drama en dans komen dus ook het componeren van liedjes, decorbouw,techniek en grime ruimschoots aan bod. De kinderen van het musicalatelier werken een jaar lang samen aan één grote productie. Aan het eind van het jaar wordt deze uitgevoerd in een echt theater.

Lekker véél muzikaal kabaal
De Stichting Muzikaal Kabaal is een particulier initiatief van Wil Timman-Botter, die al ruim 25 jaar in het onderwijs actief is in Amsterdam. Eerst als groepsleerkracht en vanaf 1986 als vakleerkracht muziek. Om lekker veel muzikaal kabaal te maken, heeft de initiatiefneemster onder andere al talloze musicals geschreven en uitgevoerd met groepen in het basisonderwijs. Sinds januari 2002 geeft zij tevens leiding aan het Jeugd Theaterkoor, dat verbonden is aan de Gemeentelijke Muziekschool in Bloemendaal. In haar vrije tijd zingt Wil in het koor Noisy Voices, waarin zij regelmatig de solo's verzorgt.

Zelf aan de slag leuker dan idolen naäpen
Op basisscholen wordt te weinig aandacht besteed aan muziekonderwijs. Daarom vluchten kinderen vaak in playbackshows, het naäpen van grote idolen of hangen urenlang voor MTV. Wil Timman-Botter vindt dat een trieste ontwikkeling. Vooral omdat veel kinderen muzikale talentjes zijn en orginele ideeën hebben, die nauwelijks verder worden ontwikkeld.De Stichting Muzikaal Kabaal is dan ook in de eerste plaats opgezet, om kinderen de theaterwereld te laten verkennen op hun eigen niveau. Spelenderwijs en spontaan !

Gespecialiseerde gastdocenten
De algehele artistieke leiding is in handen van de oprichtster van de nieuwe stichting. Zij kan daarbij op de professionele steun rekenen van componist en arrangeur Rimsky van Oudheusden, scenario schrijfster Maria Goos en op de medewerking van diverse gastdocenten, die allemaal hun specialisaties hebben. Waaronder dans, decorbouw en grime.

Wekelijks repeteren
Het Musicalatelier repeteert elke dinsdagmiddag/avond in het gebouw van de Watergraafsmeerse Schoolvereniging in Amsterdam De repetities duren anderhalf uur. De groepen zijn niet groter dan 30 kinderen. Het lesgeld voor 40 weken bedraagt 200 euro per kind. De Stichting Muzikaal Kabaal houdt rekening met de schoolvakanties.

Amsterdam/Weesp, 23 augustus 2002



Ingezonden persbericht