FNV


Spoedberaad over WAO-voorstel kabinet

Vakbeweging en werkgevers besluiten dinsdag of het nog zin heeft om op 12 september met het kabinet te praten over een WAO-nieuwe-stijl. Zij zijn verbolgen nu het kabinet voorafgaand aan dit gesprek is gaan "winkelen" in het WAO-advies waarover werknemers en werkgevers eerder dit jaar binnen de Sociaal-Economische Raad (SER) een akkoord sloten. Dit plan vormde juist een belangrijk gespreksonderwerp van de geplande bijeenkomst.

"Het kabinet kiest voor trammelant", aldus de FNV.

Het kabinet-Balkenende besloot vrijdag plotseling slechts het onderdeel dat voorziet in een extra doorbetaald ziektejaar in 2003 in te voeren. Andere onderdelen uit het plan - een hogere uitkering voor zieken die geen kans meer hebben om aan de slag te komen en het afschaffen van de werkgeversboetes - schoof het kabinet voor zich uit.

Volgens FNV-voorzitter Lodewijk de Waal stookt het kabinet nu werkgevers en werknemers tegen elkaar op door "selectief te winkelen" in een plan dat een "breed draagvlak heeft onder werknemers en werkgevers".

De Waal doelt hiermee op de loonaanvulling bovenop de wettelijk verplichte 70 procent van het laatst verdiende loon.

De FNV-voorman vreest dat werkgevers, nu er een tweede ziektejaar wordt ingevoerd zonder de WAO-boetes voor werkgevers af te schaffen, dwars gaan liggen bij de aanvulling tot 100 procent. "Het kabinet veroorzaakt zo onnodige trammelant bij de CAO-onderhandelingen terwijl er een uitgewerkt plan op tafel ligt dat de steun heeft van zowel werkgevers als werknemers."

23 augustus 2003