Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Directie Verenigde Naties en Internationale Financiële Instellingen Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag
Datum 23 augustus 2002 Behandeld Sandra Louiszoon
Kenmerk DVF/FS-339 Telefoon 31-70-3484890

Blad /1 Fax 31-70-3486564

Bijlage(n) 1 E-Mail aj.louiszoon@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van de leden Koenders en Dijksma (beiden PvdA) over het VN-Bevolkingsfonds
Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Koenders en Dijksma (beiden PvdA) over het VN-Bevolkingsfonds. Deze vragen werden ingezonden op 29 juli 2002 met kenmerk 2010213210.

De Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking

A.M.A. van Ardenne - Van der Hoeven

Antwoord van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Koenders en Dijksma

Vraag 1

Hoe beoordeelt u, als één van de grootste donors van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA), het besluit van de Amerikaanse regering $34 miljoen steun in te trekken?

Antwoord

Ik betreur het Amerikaanse besluit, aangezien ik geen enkele reden heb om te twijfelen aan de kwaliteit van het beleid en de werkzaamheden van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA). Noch het onderzoek van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken zelf, noch eerdere onderzoeken naar de activiteiten van UNFPA in China rechtvaardigen genoemd besluit. Ik verwijs hier onder andere naar het rapport over de activiteiten van UNFPA in China van de onafhankelijke rapporteur Biegman. Dit rapport stelt dat er geen bewijzen zijn dat UNFPA steun geeft aan gedwongen family planning praktijken en geen enkel opzicht de mensenrechten in China schendt.

Vraag 2

Deelt u de mening dat de rol van het UNFPA juist vanwege China's geboortepolitiek onontbeerlijk is?

Antwoord

Ja.

Vraag 3

Op welke krachtige wijze gaat u de Nederlandse positie bilateraal en in Europees verband aan de orde stellen?

Antwoord

Ik heb onlangs de Amerikaanse Ambassadeur Sobel rechtstreeks benaderd en hem verzocht mijn grote zorg over het intrekken van de Amerikaanse vrijwillige bijdrage en tevens mijn vertrouwen in UNFPA over te brengen aan de Amerikaanse autoriteiten. Voorts is mijn zorg over het Amerikaanse besluit zeer nadrukkelijk onder de aandacht van de Amerikaanse autoriteiten gebracht door middel van demarches bij de Assistant Secretary for Population, Refugees and Migration van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en bij de Ambassadeur voor economische en sociale aangelegenheden van de Amerikaanse Permanente Vertegenwoordiging bij de VN te New York.

Ook het Deense Voorzitterschap heeft, op voorstel van Nederland, namens de EU een demarche uit gevoerd bij de Amerikaanse autoriteiten, waarin bezorgdheid omtrent het Amerikaanse besluit centraal stond.

Vraag 4

Hoe kan Nederland c.q. de EU ervoor zorgen dat de UNFPA-projecten met betrekking tot reproductieve gezondheidszorg en rechten van vrouwen worden gecontinueerd?

Vraag 5

Wat betekent dit voor de beheersraad van het

UNFPA.

Antwoord op vraag 4 en 5

Ik zal uiteraard consequent zorg blijven dragen voor krachtige politieke en financiële steun aan UNFPA. Daarnaast zal ik blijven wijzen op het belang daarvan, mede in het kader van de uitvoering van de Cairo agenda (1994, International Conference on Population and Development). Hiervoor is vooral een hogere, stabiele en voorspelbare vrijwillige bijdrage van belang, zodat UNFPA haar mandaat naar behoren kan uitvoeren. Als grootste donor en actief pleitbezorger voor UNFPA vervult Nederland in dit opzicht een voorbeeldfunctie voor andere landen. Tijdens de aankomende beheersraad van UNFPA in september zal Nederland wederom expliciet gestand doen van zijn politieke en financiële commitment ten opzichte van UNFPA. Dit in samenspraak en samenwerking met gelijkgezinden, bij voorkeur ook in Utstein-verband.

In maart van dit jaar heeft Nederland al een signaal van politieke ondersteuning gegeven door de vrijwillige bijdrage voor 2002 met 2 miljoen euro te verhogen tot 60,5 miljoen euro. Recentelijk heeft ook de Europese Commissie 20 miljoen euro extra toegezegd voor UNFPA-projecten. Tijdens de Ontwikkelingsraad van 30 mei jl., hebben de EU-ministers in een verklaring hun expliciete steun betuigd aan UNFPA en een oproep gedaan aan de donorgemeenschap om dit voorbeeld te volgen.

===