Stichting Eerlijk Zaken Doen

Stichting Eerlijk Zaken Doen bijna failliet
23 aug 2002
DEN HAAG -

De stichting Eerlijk Zakendoen, die strijdt tegen malafide advertentieverkopers, staat op het punt om failliet te gaan.

Het bureau heeft te weinig omhanden, nu enkele oplichters achter de tralies zitten. Directrice F. van Eck heeft dit vrijdag gemeld. Ze overlegt volgende week met enkele mogelijke redders, waaronder de Kamers van Koophandel. Ook wil de stichting subsidie van het ministerie van Economische Zaken. Een verzoek om geld van het ministerie van Justitie is afgewezen.

De stichting Eerlijk Zaken Doen (EZD) voert sinds enkele jaren processen tegen oplichters. De stichting doet dat namens bedrijven, die een factuur hebben betaald voor nooit geplaatste advertenties. Veelal bestaat het blad waarin zou zijn geadverteerd niet eens.

Met hulp van de stichting heeft het Openbaar Ministerie recent vijf personen aangehouden, die enkele tientallen malafide advertentiebureaus runden. "Daarmee is het probleem echter niet helemaal uit de wereld", aldus Van Eck. De directrice, die nog twee juristen een secretaresse in dienst heeft, wil zich na een doorstart toeleggen op voorlichting over valse facturen en ongewenste personeelsadvertenties.
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden. e-mail: redactie@telegraaf.nl