GroenLinks


-

GroenLinks roept kamer terug van reces

23 augustus 2002

Contract over gebruik HSL-Zuid dreigt lijn onbetaalbaar te maken

vrijdag 23 augustus 2002

In juli heeft de voltallige Kamercommissie V&W, aan minister de Boer verzocht aan te geven of hij bereid is het contract met NS/KLM over de exploitatie van de HSL-Zuid aan te passen. De commissie wil weten of hij bereid is te kiezen voor de optie van een beperking van de tarieven in ruil voor een lagere opbrengst voor de staat. Hem is toen met klem gevraagd om voor half augustus dit antwoord aan de Kamer te zenden, omdat het huidige contract, zonder beperking van de tarieven, na 1 september definitief wordt.
Tot op heden heeft de minister niet gereageerd. Voor GL-kamerlid Duyvendak is dat reden om de Kamer volgende week terug te roepen van reces.

Als er niks verandert in de afspraken krijgt de HSL-reiziger te maken me tarieven die 60 tot 100 procent hoger ligger dan die van de huidige kaartjes. Jaarlijks zullen door deze tarieven waarschijnlijk 5 miljoen minder mensen gebruik maken van de snelle lijn. GroenLinks pleit ervoor dat de Staat genoegen neemt met een wat lagere opbrengst van de concessie, in ruil voor het voorschrift dat de kaartjes slechts 25% hoger mogen zijn dan het normale treintarief. Alleen op deze manier wordt de snelle trein een aantrekkelijk alternatief voor de auto, in de verstopte Randstad. Zonder aanpassing van de tarieven wordt het een 'bontjassentrein'.

GroenLinks wil volgende week een commissievergadering over deze kwestie, en zonodig de Kamer terugroepen van het reces om een motie in te dienen.

Wijnand Duyvendak


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl