EXPODIA BV

Nationale Tentoonstelling K.V.T.H.

PERSBERICHT

EEN NATIONALE TENTOONSTELLING
op 23 en 24 augustus a. s.

De Koninklijke Vereniging 'Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger' organiseert op 23 en 24 augustus 2002 een grote Nationale Tentoonstelling. Daarbij gaat het om een grote verzameling van mensen en paarden. De paarden worden op de eerste dag van de tentoonstelling gekeurd en kritisch beoordeeld op de waarde voor de vermeerdering. Op de tweede dag worden de dieren ingezet om aan heel veel gasten te tonen waartoe de paarden bereid zijn en welke mogelijkheden de paarden hebben om de mensen van dienst te zijn. Tentoonstellingen van dit formaat worden eens in de twee jaren gehouden en vormen een trekpleister voor duizenden mensen. Het is dan ook de moeite waard om zo'n groot spektakel van honderden paarden en duizenden mensen te zien, die als het ware een twee-eenheid vormen. Bijna 350 trekpaarden zullen de stallen bevolken en 230 haflingers zullen eveneens een plaatsje moeten vinden de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Vooral die Brabanthallen lenen zich uitstekend voor een dergelijk groot evenement. Er is voldoende stalling voor de paarden, maar daarnaast is er voldoende ruimte om de paarden te beoordelen en om een showprogramma te kunnen presenteren. Het showprogramma dat door de leden van de vereniging wordt voorbereid ziet er weer fantastisch uit en is zeer de moeite waard. Vooral het feit dat er binnen de vereniging een competitie ontstaat. Een ieder wil laten zien, dat er zowel met trekpaarden als met haflingers heel grote prestaties kunnen worden geleverd. Het is een samenspel tussen de paarden en mensen. Zij die de dieren begeleiden en vertroetelen door een optimale verzorging, durven van hun dieren ook de nodige inspanning te vragen. Dit alles geschiedt op een diervriendelijke manier. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat ook de trekpaarden, die in het verleden voor het zware werk op de boerenbedrijven werden ingezet, onder het zadel kunnen worden bereden en daarbij zich gewillig tot een carrousel laten geleiden. Juist die machtige paarden maken veel indruk op het massaal aanwezige publiek, zeker dan als aan het einde van de show deze met 16 naast elkaar door de piste denderen.
De omstreeks 1960 uit Oostenrijk geïmporteerde haflingers zijn oogstrelend met hun voskleur en witte staart en manen. Ook deze paarden kunnen bijzonder hoge prestaties leveren, zowel in aanspanningen als onder het zadel. Het zijn ook vooral de haflingers die voor een belangrijk deel, de show op zaterdag zullen stelen. De show op zaterdag is goed gevuld met korte en vooral flitsenden elementen. De Koninklijke Vereniging is ook verplicht om vooral ook de haflingers op een aansprekende wijze te presenteren. De Wereld Haflinger Vereniging vergadert tijdens de Nationale Tentoonstelling in 's-Hertogenbosch en is uitgenodigd voor een bezoek aan de tentoonstelling. Alle deelnemers zijn er klaar voor en zullen alles doen om de tentoonstelling te doen slagen.

Voor een ieder die van paarden houdt en daarnaast wil genieten van wat mensen en paarden samen kunnen presteren, is de Nationale Tentoonstelling in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch een unieke gelegenheid om te bezoeken op 23 en 24 augustus aanstaande. Noteert U alvast die data.!!!