Politie Hollands Midden
Bureau Communicatie
Postbus 4240
2350 CE Leiderdorp
Telefoon 071 5459800
Fax (071) 5459326
Afkomstig van: Jaap Nelemans
Datum: 23 augustus 2002
·
Te veel gedronken Lisse/Stolwijk/Nieuwerkerk aan den IJssel
Een 22-jarige man uit Hillegom reed vrijdag 23 augustus met te veel alcohol op over de Kanaalstraat. Hij moest blazen, de uitslag van de ademanalyse was 460 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van vier uur en een proces-verbaal.
In Stolwijk werd een 23-jarige automobilist uit Gouda staande gehouden vanwege een kapot licht. Hij bleek tevens te veel te hebben gedronken. De Gouwenaar moest blazen, de uitslag van de ademanalyse was 520 ug/l. De man kreeg een rijverbod van 5 uur en een proces-verbaal.
Een 40-jarige vrouw uit Nieuwerkerk aan den IJssel kreeg een rijverbod van 2 uur en een proces-verbaal vanwege het rijden onder invloed op de Veldewater op vrijdag 23 augustus rond 4.00 uur. De uitslag van de ademanalyse was 417 ug/l.

Politie neemt speelgoedpistool in beslag Zevenhuizen
De politie heeft donderdag 22 augustus een speelgoedpistool in beslaggenomen. Het pistool, waarmee plastic balletjes worden afgeschoten, lijkt dusdanig op een echt pistool dat het onder de vuurwapenwet valt. De politie kreeg een melding dat een groep kinderen op een schoolterrein een pistool bij zich zou hebben. Toen de politie poolshoogte nam, bleek het pistool van een 14-jarige jongen uit Zevenhuizen te zijn. Hij verklaarde het speelgoedpistool tijdens vakantie in Kroatië te hebben gekocht. De jongen heeft afstand gedaan van het wapen.

Optreden van politie in centrum Katwijk werpt vruchten af Katwijk

Het optreden van de Politie Midden Holland in het centrum van Katwijk begint zijn vruchten af te werpen. Het zogenaamde "lik-op-stuk" beleid van agenten gedurende de zaterdagavonden zorgt er voor dat het, zowel tijdens openingstijd als na sluitingstijd van de cafe´s, een stuk rustiger is in het centrum van Katwijk. Deze aanpak maakt onderdeel uit van een groot pakket van maatregelen om de overlast in het centrum van Katwijk te verminderen.

Extra inzet ten behoeve van de veiligheid en leefbaarheid in het centrum van Katwijk
De politie steekt extra energie in het voorkomen en aanpakken van de overlast.
Om te voorkomen dat jongeren zich "indrinken" alvorens naar het centrum te gaan, wordt er in het begin van de avond extra gecontroleerd bij de hangplekken. Aanwezige alcohol wordt ingenomen en dan volgt een bekeuring het in bezit hebben van alcohol of voor openbaar alcoholgebruik. Ook is er structureel én zichtbaar extra politie op straat tijdens de zaterdagavond en zaterdagnacht. Te voet begeven de surveillanten zich tussen het uitgaande publiek in het centrum van Katwijk. Bij overtredingen als wildplassen, openbaar alcoholgebruik en baldadigheid delen de agenten gelijk een bekeuring uit. Ook let de politie er op dat na sluitingstijd het centrum snel weer rustig wordt door te voorkomen dat het publiek blijft "hangen". Motorrijders letten extra goed op verkeersovertredingen (te hard rijden) en geluidsoverlast in het centrum en verbaliseren waar nodig.

Afspraken met horeca
De politie geeft momenteel hoge prioriteit aan de afhandeling van incidenten die hebben plaatsgevonden in het centrum. Met de (horeca)ondernemers zijn afspraken gemaakt over hún aandeel in de aanpak van de overlast. Zo kunnen alle ondernemers op een eenvoudige manier aangifte doen van ongeregeldheden. De horecagelegenheden kunnen bij een verzoek om assistentie bij bijv. overmatig alcoholgebruik rekenen op een directe reactie van de surveillerende agenten. De betrokken partijen (horeca en omwonenden) reageren positief op de huidige handelswijze van de politie.