---


---

Grootscheepse oefening Task Force Fox

23-08-2002

De in Macedonië gestationeerde internationale troepenmacht Task Force Fox hield 20 en 21 augustus een grootscheepse oefening waarbij onder meer een aantal keer gegijzelde verkiezingswaarnemers van de OVSE en EU werden ontzet en geëvacueerd. Daarnaast werd ook het evacueren van relaisposten van TFF beoefend.

Het evacueren van deze relaisposten werd voor de eerste keer getraind sinds Nederland het commando over de internationale troepenmacht heeft overgenomen. De door Nederlandse militairen bemande relaisstations zijn onder meer nodig om de radioverbindingen van TFF in het gehele voormalige crisisgebied in Macedonië te kunnen garanderen. Om dit te bereiken, zijn twee van deze posten echter gelegen op een afgelegen heuveltop. In geval van nood wordt het personeel van de posten met helikopters weggehaald.

Tijdens de twee dagen durende oefening werden verder alle drie de gevechtscompagnieën van TFF geoefend in hun hoofdtaak: het beschermen van de verkiezingswaarnemers van de OVSE en EU. Hierbij werd uitgegaan van een 'worst case scenario'. Een aantal van deze waarnemers werd gevangen gehouden door een woedende menigte en moest door militairen van Task Force Fox worden ontzet. De plaats waar de oefening werd gehouden, was dit keer Camp Fox, de thuishaven van het hoofdkwartier. Door de grote hoeveelheid aan tenten en het beperkte aantal wegen op dit kamp betekende dit een extra moeilijkheidsgraad.

Deze oefening was de laatste grote training van TFF voor de Macedonische verkiezingen die op 15 september aanstaande plaatsvinden. De circa driehonderd Nederlandse militairen die van de troepenmacht deel uitmaken, blijven nog twee tot vier maanden in Macedonië. (Foto's: KL-voorlichting Task Force Fox.)

Ministerie van Defensie