Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 augustus 2002, nr. 139

Eerste nieuwbouw brede school

Brede samenwerking in Doornakkers West

Het nieuwe schooljaar is in Tongelre met een feest begonnen voor jong en oud. Kinderen van de peuterspeelzaal, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, de basisschool en de kinderen die deelnemen aan naschoolse activiteiten vierden de opening van hun nieuwe gebouw.

Meer dan drie jaar hebben ze er op moeten wachten. De eerste nieuwbouw brede school in Eindhoven staat aan het Tafelbergplein. Het gebouw is er niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ouders en de buurt.

De brede school aan het Tafelbergplein is een van de vier brede scholen in Eindhoven. Behalve in Tongelre is er ook aan de Heezerweg al een brede school actief en zijn de twee andere brede school in Woensel (Fellenoord en t Palet ) gestart met de inhoudelijke samenwerking.

Voor de laatste twee is het nog even wachten op het nodige geld van de gemeente om de bestaande schoolgebouwen aan te passen. Voor t Palet ligt bovendien nieuwbouw in Woensel-West in het verschiet.

Bij de brede school staat alles in het teken van de ontwikkeling en het welzijn van het kind. De brede school is meer dan onderwijs, omdat ook opvang- en zorgactiviteiten buiten schooltijd worden gekoppeld aan de basisschool. In de brede school aan het Tafelbergplein werken peuterwerk, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en basisonderwijs in een gebouw samen. En verleent Digitolk daarbij ondersteunende activiteiten.

Aan het ongeveer dertig mensen tellend team, schuiven ook regelmatig medewerkers van zorginstellingen aan. De deelnemende instellingen stellen hun activiteiten op elkaar af. Zij proberen elk kind op maat te begeleiden en het te stimuleren door het de juiste uitdagingen aan te bieden.

Door het kind al vanaf vroege leeftijd op die manier te begeleiden, probeert de brede school de kinderen meer ontwikkelingskansen te geven. Onder meer om die reden is er in de brede school ook een ruimte voor Digitolk (digitaal trapveld) waar kinderen, hun ouders en buurtbewoners kennis kunnen maken met de wereld van de computer.

Evengoed zal de professionele keuken een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Door deel te nemen aan de naschoolse activiteiten (KNAP) leert het kind koken, maar ook in teamverband te werken. Ook de buurt kan gebruik maken van de volledig ingerichte keuken. Kinderen, buurtbewoners of ouders die liever met handvaardigheid bezig zijn, kunnen ook terecht in het gebouw.

Het gebouw
Aan het Tafelbergplein wordt gehuisvest de basisschool de Driesprong(12 lokalen), Korein:kinderdagopvang en buitenschoolse opvang. Loket W met een peuterspeelzaal en met een drietal ruimtes voor het buurtwerk. In totaal heeft het gebouw meer dan vijf miljoen gulden gekost.

Split-level
Ondanks dat het gebouw in drie lagen gebouwd moest worden, werd met de omwonenden van het Tafelbergplein afgesproken dat het gebouw niet te hoog zou worden. Om die reden is ervoor gekozen dat de ruimte voor Loket W in het souterrain is komen te liggen. Behalve spreekkamers, zijn daar ook een professionele keuken, een handvaardigheidruimte en het digitaal trapveldje te vinden.

Omdat vooral deze ruimtes voor de buurt bedoeld zijn, liggen ze aan de voorkant van het gebouw. Ze zijn voor de buurtbewoners direct bereikbaar zonder het hele gebouw door te moeten. Omdat deze ruimtes ook s avonds gebruikt worden, kunnen ze worden afgesloten voor de rest van het gebouw. Vanuit het souterrain komen we op de begane grond. Daar zijn de lokalen voor het peuterwerk en de kleinste kinderen van de basisschool. Een centrale hal en een speellokaal maken de begane grond compleet.

In een verdieping hoger worden de werkruimtes voor de directie, bijzondere ruimtes en spreekkamers gerealiseerd. Daarbij nog twee klaslokalen, een ruimte voor kinderdagopvang en een huiskamers voor de buitenschoolse opvang. De bovenste verdieping is helemaal gereserveerd voor klaslokalen.

Overleg met de buurt
Tijdens de voorbereidingen is er veelvuldig overleg geweest met de omwonenden van de toekomstige nieuwe brede school en ouders van de school. Een zorgvuldig en constructief overleg dat erin heeft geresulteerd dat de buurt, ouders en de gemeente als bouwer tevreden zijn.

Zo is er afgesproken dat er aan de Poeijerstraat een oversteek wordt gemaakt waardoor de kinderen de school veilig kunnen bereiken, zijn er extra parkeerplaatsen aangelegd en krijgt het speeltuintje een opknapbeurt. Een deel van het Tafelbergplein wordt gebruikt als speelplaats voor de grootste kinderen.