Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Wegwijzer marktdynamiek bij bodemsanering

23-08-2002117
Luuc van Zijp
070) 379 61 17


Bodemverontreiniging kan de ontwikkeling van een bedrijventerrein verlammen. Noodgedwongen blijven ondernemers zitten waar ze zitten, want de kosten voor bodemsanering zijn zeer hoog. Intussen investeren zij niet langer in hun bedrijfsmiddelen en verkommert het terrein.

Voor het projectmatig aanpakken van deze problematiek ontwikkelde het ministerie van Economische Zaken, samen met het ministerie van VROM, het IPO en de VNG, de BOSOM-aanpak (BOdemSanering, Ontwikkeling en Marktwerking/maatwerk) die is vastgelegd in het Draaiboek BOSOM.

Sinds de verschijning van dat, nog steeds actuele, Draaiboek in september 1998, is het bodemsaneringsbeleid van de overheid drastisch veranderd. Dat wat met het Draaiboek BOSOM op projectniveau wordt beoogd, is de sturingsfilosofie van het nieuwe bodemsaneringsbeleid geworden: bodemverontreiniging oplossen door in te spelen op de wensen van belanghebbende partijen en de marktdynamiek ter plekke.

Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe geef je als gemeente of provincie, tezamen met onder andere bedrijven, nu handen en voeten aan dit nieuwe beleid?
Hoe stimuleer je marktdynamiek ten behoeve van het oplossen van bodemverontreiniging? Zijn mijn afspraken met marktpartijen wel 'Brussel-proof'? En hoe stem je als bodemmens af met de mensen van economische zaken, ruimtelijke ordening, het grondbedrijf of de bij de verontreiniging betrokken bedrijven?

Om gemeenten en provincies hierbij behulpzaam te zijn is, in navolging van het Draaiboek BOSOM, de Wegwijzer Marktdynamiek bij bodemsanering ontwikkeld.
De Wegwijzer is opgesteld door MMG Advies uit Den Haag in opdracht van de Stuurgroep BOSOM, waarin de ministeries van EZ en van VROM, IPO en VNG nauw met elkaar samenwerken.

Draaiboek BOSOM en Wegwijzer Marktdynamiek bij bodemsanering zijn te downloaden: www.ez.nl onder publicaties

23 aug 02 11:07