Gemeente Amsterdam


Wethouder Maij wil schonere stad

Uit onderzoek van het Amsterdamse Bureau voor Onderzoek en Statistiek (O+S) blijkt dat Amsterdammers hun stad het rapportcijfer 5,3 geven op de vraag hoe schoon ze hun stad vinden. Wethouder Hester Maij (Openbare Ruimte en Milieu): "Dit cijfer is veel te laag. Ik wil samen met de stadsdelen actie ondernemen om de stad schoner te krijgen en Amsterdam die mooie, aantrekkelijke stad te laten zijn die het is. Dit rapportcijfer is voor mij een goede reden om vanmiddag met extra enthousiasme het startsein te geven voor een landelijke campagne tegen zwerfvuil." De wethouder is vrijdagmiddag met staatssecretaris Van Geel (Milieu) aanwezig bij de 'kick-off' van de landelijke campagne van de Stichting Nederland Schoon.

De cijfers van O+S geven ook weer hoe Amsterdammers denken over de nieuwe maatregel van de gemeente om mensen die rotzooi op straat gooien te beboeten met 46 euro. Deze boete, die in de volksmond de 'aso-tax' is gaan heten, heeft de gemeente Amsterdam per 1 mei van dit jaar ingevoerd, in combinatie met een grote voorlichtingscampagne 'Rotzooi in de prullenbak'. Maar liefst 86% van de ondervraagde Amsterdammers vindt de boete een goede of zeer goede maatregel. 59% was op de hoogte van de invoering ervan. Meer dan de helft van de respondenten (54%) denkt dat door deze maatregel het schoner zal worden op straat.

Het onderzoek van O+S is kort na de invoering van de maatregel, in mei, uitgevoerd. Het geeft dan ook geen indicatie van het effect van de boete op een mogelijke afname van de rotzooi op straat. Ook is nog niet bekend hoe vaak de boete de afgelopen maanden daadwerkelijk in Amsterdam is uitgedeeld. Wethouder Maij vindt het echter een goed idee om de maatregel te handhaven: "Voorlichting alleen is niet voldoende. Uit dit onderzoek blijkt heel duidelijk dat Amsterdammers vinden dat we harder moeten optreden tegen dit soort asociaal gedrag, want het gooien van rotzooi op straat valt net als bijvoorbeeld wildplassen in die categorie. Zwerfvuil is bovendien ergernis nummer 1 van Amsterdammers. De komende maanden zal ik met de stadsdelen bekijken welke acties we gaan inzetten. Niet alleen voorlichting en handhaving zijn daarbij overigens van belang, maar ook zaken als voldoende prullenbakken op straat."

Overigens blijkt uit de cijfers dat Amsterdammers hun eigen buurt schoner vinden dan hun stad: De buurt krijgt een rapportcijfer van 6,1. Op de vraag of ze vinden dat de stad en hun buurt schoner of viezer is dan 10 jaar geleden wordt verdeeld gereageerd (eenderde vindt het viezer, eenderde schoner). Ook de vraag of men vindt dat het stadsdeel voldoende maatregelen neemt om de straten schoon te houden levert verschillende reacties op: Hoewel het om lage absolute cijfers gaat, kan met enige voorzichtigheid wel worden gesteld dat men het meest tevreden is in het stadsdeel Westerpark en het minst in Amsterdam-Noord, ZuiderAmstel, De Baarsjes en Bos en Lommer.

De kick-off van de landelijke campagne van de Stichting Nederland Schoon is van 13.00 tot 14.00 uur bij het Muziektheater in Amsterdam.

Amsterdam, 23 augustus 2002 Stefan Rutte

^


-

© gemeente Amsterdam - 23-08-2002