Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, CULTUUR, JEUGD EN AMBTENARENZAKEN 23

augustus 2002

Minister Van Grembergen geeft financiële steun voor restauratie Zottegemse textielfabriek

Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken Paul Van Grembergen (Spirit), bevoegd voor Monumenten en Landschappen, zette vandaag zijn handtekening onder het besluit dat 1.434.634 euro uit het Vlaams overheidsbudget toekent voor de restauratie van het fabrieksgebouw "Sanitary Underwear Company" te Zottegem. Het gebouw is een voormalige textielfabriek die zich had gespecialiseerd in het vervaardigen van ondergoed. Onder meer het merk 'Avion' werd hier vervaardigd. De fabriek is dan ook een begrip in de streek. Het hoofdgebouw, met inbegrip van het stoommachine- en ketelhuis, de fabrieksschouw en twee scheepsstoomketels werd in 1995 beschermd als monument omwille van zijn industrieelarcheologische waarde.

Het vandaag goedgekeurde restauratiedossier voorziet in middelen voor de eerste van in totaal drie restauratiefasen. Met de uitvoering van deze eerste fase wordt het behoud en het herstel beoogd van de gevels en de dragende structuur van het hoofdgebouw en de schouw. Een belangrijk deel van de restauratiekostprijs wordt daarbij besteed aan diverse betonherstellingen.

De stad Zottegem is eigenaar van het beschermde pand en zal er zijn Administratief Centrum in onder brengen. Volgens minister Van Grembergen kiest de stad hiermee 'voor een verantwoorde herwaardering en een zinvolle publieke herbestemming van dit voormalig industrieel gebouw'.

Het bedrijfspand werd opgericht in 1909 en getuigt in vele opzichten van een sterk innoverende tijdsgeest : het gebruik van gewapend beton was toen revolutionair te noemen. Ook de vrij slanke hoogbouw was voor de textielnijverheid in die tijd ongewoon. Bovendien werden de productiemachines niet langer met stoom, maar elektrisch aangedreven. De architecturale uitwerking van het gebouw in functie van de textielnijverheid is tot op vandaag nog goed zichtbaar : het belang van de lichtinval vanuit noordelijke en oostelijke richting, de gesloten zuidzijde, de watervergaarbak bovenop de trappenpartij, de betonnen fabrieksschouw, . Belangrijk en kenmerkend voor dit gebouw zijn tevens de gietijzeren raamconstructies.

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be (02/553 23 11)