Belgacom

23 augustus 2002

Bevredigende resultaten van de Groep Belgacom (niet geauditeerd) voor het eerste semester van 2002

Ondanks de uiterst moeilijke economische context van begin 2002, onder meer in de telecomsector, blijft de Groep Belgacom bevredigende financiële resultaten behalen.

In de loop van de eerste zes maanden van het jaar 2002 heeft de Groep Belgacom een omzet gerealiseerd van 2,581 miljard EUR.

Dit komt neer op een daling van 2% ten opzichte van het jaar 2001 voor dezelfde periode, maar deze omzetdaling weerspiegelt in de eerste plaats de deconsolidatie van sommige bedrijfsentiteiten tijdens de laatste maanden van 2001 en de eerste zes maanden van 2002, als gevolg van de verkoop van financiële participaties of het verlies van controlebevoegdheid in een aantal filialen. We verwijzen onder meer naar:

* Infosources S.A., naar aanleiding van de verkoop van haar Franse activiteit als Internet Service Provider, gekend onder de naam Infonie, aan Tiscali in November 2001;


* Belgacom France, naar aanleiding van de inbreng begin 2002 door Belgacom van alle Belgacom France aandelen in het kapitaal van LDCOM, in ruil voor een niet-geconsolideerde minderheidsparticipatie;


* De Group Belgacom Security, naar aanleiding van de gedeeltelijke aandelenverkoop door Belgacom aan Securitas Direct International AB en de kapitaalsverhoging van de Group Security door Securitas Direct International AB;


* Ben Nederland, naar aanleiding van de gedeeltelijke verkopen van aandelen door Belgacom eind 2001 en begin 2002 aan Gringots, waardoor het aandeel van Belgacom in Ben Nederland werd verminderd tot 11%.

Op vergelijkbare basis is de omzet van de Groep dan ook met 2,6% gestegen.

De vertraagde groei van de omzet ten opzichte van het eerste semester van het jaar 2001 wordt verklaard door een licht inkomstenverlies uit de vaste telefonie (daling van het verkeer, met name internet dial-up), de terugval van de inkomsten uit de
"Carrier/Wholesale"-activiteit, die onder sterke concurrentiële druk staat, en de progressieve verzadiging van de markt van de mobiele telefonie. Eind juni 2002 telde het netwerk van Proximus 4.155.605 klanten, een toename met 8% ten opzichte van juni 2001. Daarnaast blijft ADSL, de technologie die een snelle toegang tot het internet biedt tegen een vaste prijs, bliksemsnel groeien : eind maart 2002 werden reeds 312.000 ADSL-aansluitingen geteld (een stijging met 82.000 in de loop van de eerste drie maanden van het jaar).

De geconsolideerde EBITDA (bedrijfswinst vóór afschrijvingen) van de Belgacom Group is gestegen met 3% ten opzichte van het eerste semester van 2001, van 971 miljoen EUR naar 1,002 miljard EUR. Deze vooruitgang is het resultaat van de deconsolidatie van bepaalde activiteiten met een negatief bedrijfsresultaat, en van een aangehouden inspanning om de kosten te beheersen.

Voor de eerste zes maanden van het jaar bedraagt het bedrijfsresultaat (EBIT) van de Groep Belgacom 559 miljoen EUR, tegenover 452 miljoen EUR voor het eerste semester van 2001. Dit dankzij lagere afschrijvingslasten dit jaar, daar de herstructureringskosten in het kader van het PTS-project (627 miljoen EUR) volledig in 2001 werden afgeschreven.

Wat het uitzonderlijk resultaat betreft, dient genoteerd dat de winst gerealiseerd op de verkoop van de participaties in Belgacom France en Ben grotendeels wordt gecompenseerd door de kosten van het BeST-plan (Belgacom e-Business Strategic Transformation), waarvan het belangrijkste luik bestaat uit een programma van vrijwillige actieve disponibiliteit en een voorstel van deeltijds werk. In tegenstelling tot de kosten van het PTS-plan, die over 5 jaar werden geactiveerd en afgeschreven, heeft Belgacom beslist de totaliteit van de kosten verbonden met het BeST-plan ten laste te nemen in 2002.

De geconsolideerde nettowinst van Belgacom (aandeel van de groep) bedraagt 565 miljoen EUR. Dit cijfer kan echter moeilijk met het cijfer van vorig jaar (183 miljoen EUR) vergeleken worden, gezien de sterke impact van de hierboven beschreven uitzonderlijke activiteiten in de loop van het eerste semester van 2002. Het zou dan ook voorbarig zijn om het cijfer te extra-poleren naar verwachte resultaten voor het jaar 2002 toe.

De netto financiële schuld van de Groep, die in december 2001 110 miljoen EUR bedroeg, werd in de eerste helft van 2002 omgebogen naar een positieve netto financiële positie, wat een weerspiegeling is van de uitmuntende financiële situatie van Belgacom, die zich in dit opzicht bij de best presterende telecomoperatoren mag rekenen.

Op 30 juni 2002 stelde de Groep Belgacom 19.911 voltijdse equivalenten te werk, in vergelijking met 22.493 in dezelfde periode in 2001.

De Raad van Bestuur van Belgacom toonde zich verheugd over de resultaten van het semester, die ook in een zeer onstabiele economische omgeving bevredigend blijven. Hij onderstreept de absolute noodzaak de structuren van de onderneming te blijven aanpassen aan de technische, commerciële, financiële en sociale uitdagingen van de toekomst. Wat dat betreft, zijn het drukken van de kosten, de volledige uitvoering van BeST en het streven naar nog meer efficiëntie, onmisbare elementen om ervoor te zorgen dat Belgacom haar concurrentiële positie op de markt behoudt.