Dienstenbond CNV

Spoedappèl tegen uitspraak collectief ontslag CMG 23-08-2002

Persbericht

Op 15 augustus j.l. heeft de rechtbank uitspraak gedaan in het kort geding dat de CNV Dienstenbond en collegabonden hadden aangespannen tegen het CWI. De bonden zijn van mening dat het CWI de aangevraagde ontslagvergunningen voor 109 werknemers van CMG Noord-Nederland niet mag beoordelen op basis van de uitzonderingsbepalingen voor uitzendkrachten. De bonden gaan daarom in spoedappèl tegen het vonnis.

Helaas bepaalde de rechtbank te Den Haag dat het niet op voorhand onrechtmatig is de ontslagvergunningen op genoemde basis te beoordelen. De bonden zijn echter van mening dat hun onderbouwing onvoldoende is gewogen in de beslissing. Het bezwaar richt zich met name op het feit dat volkomen is genegeerd, dat alleen uitzendbedrijven met een allocatieve functie van de uitzonderingsbepalingen gebruik mogen maken. Het negeren van de kern van de regelgeving in dit geval, leidt tot onaanvaardbare maatschappelijke gevolgen:

- Iedere werknemer die zijn arbeid verricht bij een klant komt in principe voor ontslag volgens deze uitzonderingsbepaling in aanmerking;

- Arbeidsongeschikte en recent gereïntegreerde werknemers komen het eerst voor ontslag in aanmerking;

- Oudere werknemers en werknemers met hoge salarissen komen het eerst voor ontslag in aanmerking;

- De verantwoordelijkheid voor scholing en opleiding van medewerkers wordt volledig bij de werkgever weggehaald.

Afgelopen dinsdag, 20 augustus, zijn partijen gedagvaard in het spoedappèl. Vanaf vandaag is er een termijn van twee weken voor CWI en CMG om schriftelijk te reageren. Als er niet om pleidooi wordt verzocht, is de uitspraak de daaropvolgende week te verwachten. Het CMG heeft inmiddels aangegeven een zitting te willen. Als dat verzoek wordt gehonoreerd, zal de uitspraak met ongeveer twee weken worden vertraagd.

Hoofddorp, 23 augustus 2002

Voor nadere informatie: Maurice Limmen, 023-5651052 of 06-23811392 of Hanneke Dekker (persvoorlichter) 06-1088 4141.