Agalev (Vlaanderen)

Persdienst Paskal Deboosere, 0496 567 569

Brialmontstraat 23, 1210 Brussel

tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
e-mail pers@agalev.be

http://www.agalev.be/pers/

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 23 augustus 2002

Agalev steeds meer verontrust over de toestand in Nepal en een mogelijke wapenuitvoer naar dat land

103ab9f.jpg

Agalev stelt zich steeds meer vragen bij de exportlicentie van 5500 mitrailleurs van FN voor Nepal. Heel wat berichten over de toestand in Nepal zijn verontrustend. Hiervoor verwijzen we onder meer naar de rapporten van Amnesty International.

Het is voor Agalev dan ook duidelijk dat hierover een debat moet gevoerd worden in de bevoegde commissie van het parlement. Voor ons gaat het hierbij over de toestand in Nepal zelf en over de toetsing hiervan aan de criteria die in de Belgische wet op de wapenexport evenals in de Europese gedragscode staan. Op het eerste gezicht zijn hierover op zijn minst ernstige vragen te stellen, bv ivm de eerbiediging van de rechten van de mens in Nepal, de stabiliteit van de regio, en de garantie dat de wapens niet aan derden zullen doorverkocht worden.

Daarnaast stelt zich de vraag naar het respecteren van de Europese gedragscode door alle Europese landen. Het is immers onaanvaardbaar dat een land een bestelling inpikt die eerder door een ander land geweigerd werd.

De laatste jaren heeft België op de internationale scène inspanningen gedaan om conflicten op te lossen, conflicten te voorkomen en zijn ontwikkelingshulp op te drijven. Bovendien zijn er ook een aantal exportlicenties voor wapens geweigerd. De export van wapens mag niet tegen deze beleidslijn ingaan.

In het kader van onze zorg voor een samenhangend en consequent buitenlands beleid zal Agalev dan ook zowel in het federale als in het Europese parlement aan de bevoegde mandatarissen de nodige vragen stellen, het debat voeren, en initiatieven nemen om er op toe te zien dat er een coherent beleid kan gevoerd worden met respect voor de Belgische wet op de wapenexport en de Europese gedragscode.

Jef Tavernier, fractievoorzitter kamer
Lode Vanoost, kamer
Bart Staes, Europees parlement