Gemeente Breda

23-08-2002

Tijdelijke sluiting openluchtzwembad De Kuil door blauwalgen

Openluchtzwembad De Kuil in Prinsenbeek moet haar deuren sluiten voor het publiek door de aanwezigheid van blauwalgen in het natuurbad. Tijdens recent onderzoek van de Provincie Noord-Brabant en het Hoogheemraadschap werden de blauwalgen in het zwemwater aangetroffen. Hoewel de definitieve resultaten van monsters pas in de loop van maandag bekend zullen worden, is reeds op voorhand duidelijk dat het hier gaat om een algensoort die giftige stoffen (toxinen) uitscheidt. Op advies van de Provincie Noord-Brabant heeft de gemeente Breda besloten het zwembad tijdelijk te sluiten.

Algen zijn minuscule plantjes die in het water drijven en zich goed kunnen vermenigvuldigen als er voldoende licht is en de temperatuur voldoende hoog is. Bij gunstige omstandigheden kunnen ze zo explosief groeien dat er drijflagen van algen ontstaan. De drijflagen kunnen verschillend van kleur zijn en veroorzaken bij het afsterven een aanzienlijke stank.

De blauwalgen die in De Kuil zijn aangetroffen scheiden giftige stoffen uit, de zogenaamde toxinen. De meest voorkomende toxinen dringen niet via de huid in het lichaam door, maar kunnen wel klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, maag/darmklachten (misselijkheid, buikpijn, diarree), griepverschijnselen en hoofdpijn. De gemeente sluit het zwembad uit voorzorg. Er zijn tot nu toe geen meldingen binnengekomen van mensen die na het zwemmen klachten kregen. In overleg met de Provincie Noord-Brabant en het Hoogheemraadschap volgt de gemeente Breda de ontwikkelingen over de kwaliteit van het zwemwater nauwlettend. Zodra de zwemwaterkwaliteit weer voldoet aan de daarvoor gestelde eisen, gaat het zwembad weer open. Bezoekers krijgen hierover via publicaties nader bericht.

Breda, 23 augustus 2002