Ministerie van Buitenlandse Zaken

Handen uit de mouwen na Johannesburg

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Datum: 23 augustus 2002

Embargo tot 23 augustus 2002, 17:00 uur

Handen uit de mouwen na Johannesburg

De Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling, die volgende week in Johannesburg begint, is dè gelegenheid tot het afspreken en uitvoeren van concrete actiepunten. Volgens staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne is het tekenen van een politieke verklaring en een actieplan weliswaar noodzakelijk. Maar het gaat erom wat er uiteindelijk mee gebeurt. "Het is nu echt tijd de handen uit de mouwen te steken en gezamenlijk over te gaan tot uitvoering van de plannen", aldus Van Ardenne.

De conferentie (26 augustus-4september) moet een impuls geven aan de afspraken die tien jaar geleden in Rio de Janeiro zijn gemaakt over duurzame ontwikkeling. Verder moeten goede afspraken worden gemaakt over eerder overeengekomen actieplannen op het gebied van handel, klimaat en ontwikkelingsfinanciering. "We moeten er in Johannesburg voor zorgen dat die afspraken overeind blijven en dat niemand terugkrabbelt en dat afspraken en beloften worden nagekomen".

Ondanks de twijfels die bestaan over het eindresultaat van de conferentie bieden de besprekingen in Johannesburg een goede mogelijkheid om met uiteenlopende partners - donorlanden, multilaterale instellingen, de private sector en maatschappelijke organisaties - samenwerkingsverbanden te sluiten om in overleg met ontwikkelingslanden problemen bepaalde sectoren aan te pakken. Er wordt momenteel gesproken over partnerschappen op het gebied van vijf terreinen: water, energie, gezondheid, landbouw en bioversiteit. Nederland kiest er zelf voor actief deel te nemen aan samenwerkingsverbanden op het gebied van energie en water en dan vooral in Afrika, het armste continent.

Staatssecretaris Van Ardenne lichtte vrijdag in een persconferentie met Staatssecretaris van Milieu Van Geel toe dat Nederland gaat bijdragen aan een samenwerkingsverband voor energie, gericht op de realisering van duurzame energievoorziening op het platteland en in stedelijke achterstandswijken. In EU-verband zal voorts worden gewerkt aan verbetering van duurzame energiediensten en die toegankelijk maken voor de armen. Het gaat hier concreet om onder meer het adviseren en ondersteunen van instellingen, kennis overdragen en helpen bij marktontwikkeling.

Op het gebied van water wil Nederland mee gaan doen aan activiteiten in de sfeer van van sanitatie, bescherming van natuurlijke waterbronnen en bevordering van duurzaam watergebruik.

De Nederlandse delegatie in Johannesburg wordt geleid door minister-president Balkenende, die wordt vergezeld door de staatssecretarissen Van Ardenne en Van Geel.