Het Nederlandse Rode Kruis

23 augustus 2002
Duurzame ontwikkeling: investeren in rampenvoorbereiding noodzakelijk

In Johannesburg zal het Rode Kruis overheden oproepen om zich actiever op te stellen en meer te investeren in rampenvoorbereiding en 'risk reduction'. Daarmee worden naast zaken als onderwijs en gezondheidszorg de voorwaarden geschapen voor duurzame ontwikkeling.

De afgelopen tien jaar is het aantal natuurrampen verdubbeld. De stijging kwam door een toename van het aantal weergerelateerde rampen zoals overstromingen en droogtes. Landen als China, Nepal en India zijn getroffen door zware regenval. In zuidelijk Afrika dreigt een hongersnood. Maar ook dichterbij laten de overstromingen in Europa zien welke schade deze rampen veroorzaken. Herstel is kostbaar en duurt lang. Door klimaatverandering zullen deze weersextremen vaker en heviger voorkomen. Het aantal mensen dat wordt getroffen zal sterk toenemen.

Het Rode Kruis werkt vanuit twee invalshoeken aan natuurrampen. Het komt in actie om zoveel mogelijk mensen te helpen als de ramp zich voordoet. Het Rode Kruis is op dit terrein zeer bekend en ervaren.

Maar het Rode Kruis is ook actief vóórdat een ramp toeslaat. Dit wordt aangeduid met 'risk management': het Rode Kruis werkt aan het vergroten van het publieke bewustzijn over de risico's van rampen, en het neemt waar mogelijk maatregelen. Niet alleen de omgeving waarin mensen wonen maakt hen kwetsbaar voor extreme (weer)situaties. Ook toekomstige (economische) ontwikkelingen kunnen het risico op rampen vergroten: technologische rampen, milieudegradatie, toename van armoede en slechte omstandigheden in snel groeiende steden.

De groei naar meer welvaart geeft mogelijkheden om deze rampenrisico´s te verminderen, maar brengt tegelijk ook nieuwe risico´s met zich mee. Het Rode Kruis roept de regeringen in Johannesburg op om hier aandacht aan te besteden.

Meer informatie:

* Over de noodhulp van het Rode Kruis

* Over de voorbereiding op rampen

* Over het Rode Kruis Klimaatcentrum