Korps: Friesland, plaats: Fryslân 23-08-2002
Politieberichten van 23/8 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Waddeneilanden: controle vreemdelingen
Woensdagavond en donderdag is door de vreemdelingendienst een controle gehouden op de Wet Arbeid Vreemdelingen. In samenwerking met de Arbeidsinspectie en de Belastingdienst werd gecontroleerd in bedrijven op Terschelling, Vlieland en Ameland. Bij drie hotels werden in totaal 15 personen aangehouden. Het ging om 14 Bulgaren en een Ghanees, die schoonmaakwerkzaamheden verrichtten. In 11 gevallen werd gebruik gemaakt van vervalste paspoorten. Alle verdachten zijn in vreemdelingenbewaring gesteld voor nader onderzoek. Het gaat in de meeste gevallen om legaal in Nederland verblijvende vreemdelingen, die echter niet mogen werken. Ze waren daarom voorzien van vals of vervalste paspoorten van de EU-landen Spanje en Portugal. Ze waren ingehuurd via een Nederlands uitzendbureau uit Den Haag. Tegen het uitzendbureau en de eigenaar van de hotels wordt door de Arbeidsinspectie en de Belastingdienst een nader onderzoek ingesteld.

Leeuwarden: onder invloed
Vrijdag omstreeks 07.55 uur werd op de Camminghaburg een bestuurder van een snorfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 475 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Franeker: aanrijding lichtgewonde
Vrijdag omstreeks 08.00 uur vond op de Rijksweg A31 net voorbij de afrit Franeker in de richting Harlingen een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto kwam met de wielen in de berm terecht, botste tegen de vangrail sloeg over de kop en kwam in de berm tot stilstand. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid. Na behandeling kon de man weer naar huis. De auto werd totaal vernield.

Zwaagwesteinde: gevaarllijk rijgedrag
Vrijdag omstreeks 08.20 uur reed de bestuurder van een personenauto met een snelheid tussen de 120 en 140 kilometer per uur over de Bovenweg. Gekomen binnen de bebouwde kom, reed de bestuurder, een 28-jarige inwoner van Damwoude, met een snelheid van boven de 100 het dorp in. Op de Voorweg slalomde hij tussen afslaande en tegemoet komende autos door. Voor de weggebruikers ontstonden hierdoor verkeersgevaarlijke situaties. De bestuurder werd hierop aan de kant gezet. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt. Zijn auto werd in beslag genomen en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drachten: doorrijden na aanrijding
Vrijdag omstreeks 08.55 uur kwam er een melding binnen dat op de Rijksweg A7 onder Hoogkerk in de provincie Groningen een aanrijding (materieel) had plaatsgevonden, waarbij de veroorzaker was doorgereden. De auto met bestuurder werd op de Rijksweg N31 onder Drachten aangetroffen. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau weigerde de man zijn medewerking aan een blaastest. Tegen hem werd hiervoor proces-verbaal opgemaakt. De auto werd in beslag genomen. De verdachte werd voor afhandeling van de aanrijding overgedragen aan de politie van Hoogkerk.

Drachten: aanrijding met gewonden
Vrijdag omstreeks 07.20 uur vond op de Lauta een aanrijding plaats tussen een bus en een personenauto. De busbestuurder, een 42-jarige inwoner van Oosterwolde, wilde vanaf de Stania de Lauta opdraaien. Een bus stond op de Lauta stil om de buschauffeur de gelegenheid te geven ongehinderd de Lauta op te draaien. Toen de buschauffeur de Lauta opreed, werd de stilstaande bus ingehaald door een personenauto, die bestuurd werd door een 33-jarige inwoner van Drachten. Een frontale aanrijding was het gevolg. Beide bestuurders raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De personenauto werd totaal vernield.

Vlieland: actie Jiskefet
Woensdag werd tussen 07.00 en 15.00 uur werd door de afdeling milieu van de politie Fryslân in samenwerking met de gemeente Vlieland in het kader van de actie Jiskefet een milieucontrole gehouden op het eiland. In totaal werden de containers van 7 bedrijven gecontroleerd. Eén bedrijf kreeg een proces-verbaal. In de containers van dit bedrijf werden spuitbussen en flessen met chloorbleekloog, wasbenzine en schimmelverwijderaar aangetroffen. De overige bedrijven hadden de zaken in orde.

Leeuwarden: verdachten straatroof aangehouden
In de periode tussen maart en juni 2002 kwamen er bij de politie Leeuwarden meerdere aangiftes binnen van straatroof en/of afpersing. Naar aanleiding hiervan heeft de recherche een onderzoek ingesteld, waarbij bleek dat de verdachten hun werkterrein hadden op of in de directe omgeving van de Weaze. Een aantal slachtoffers had voorafgaande aan het misdrijf direct of indirect contact gehad met een prostituee. Nadat dit contact werd het slachtoffer door één of meerder personen onder bedreiging van geweld beroofd. In totaal konden een achttal zaken worden opgelost. De verdachten bleken een 28-jarige inwoonster van Sneek te zijn en een 45-jarige inwoner van Leeuwarden. De beide verdachten werden in de loop van het onderzoek (eind juli/ begin augustus)op straat aangehouden. De verdachten zitten op dit moment nog vast. De buit, bestond uit goederen en geld. De goederen werden doorverkocht. De opbrengst (in totaal een paar duizend euro) werd gebruikt voor het kopen van verdovende middelen.

Minnertsga: inbraak bedrijf
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een winkel aan de Hermanawei. Het slot van de winkeldeur werd vernield. Uit de winkel werd een kassa met daarin wat kleingeld (ongeveer 10.-) weggenomen. Ook een geldkistje met een paar honderd euro werd meegenomen. De eigenaar, een 48-jarige inwoner van Minnertsga, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272