KLM

02/045

KLM PERSVERKLARING

Reactie op aankondiging Northwest, Continental & Delta

AMSTELVEEN, 23 augustus 2002 KLM heeft kennis genomen van de ondertekening door Northwest Airlines, Continental Airlines en Delta Air Lines van een tienjarige commerciële marketing overeenkomst waarover eerder vandaag een bekendmaking plaats heeft gevonden. De KLM is geen contractpartij in dit tripartiete-accoord maar is in de afgelopen tijd op regelmatige basis door haar partner Northwest Airlines over dit initiatief geïnformeerd.

KLM ziet verdere consolidatie binnen de bedrijfstak als een logische ontwikkeling. De aangekondigde samenwerking tussen Northwest, Continental en Delta vindt haar grond met name in de binnenlandse Amerikaanse marktomstandigheden maar zal ook mondiale uitstraling hebben. Als ook andere aangekondigde samenwerkingen binnen de Verenigde Staten daadwerkelijk geëffectueerd worden, ontstaan er daar drie allianties. KLM verwacht dat er op termijn in Europa ook drie grote luchtvaartclusters overblijven en wil in één van deze blokken, samen met haar huidige partners, een belangrijke rol spelen. KLM is daartoe regelmatig met andere maatschappijen, waaronder Air France, in gesprek.

De drie betrokken Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben aangegeven met hun Europese partners te willen spreken over transatlantische samenwerking. Door de ontwikkeling in de Verenigde Staten neemt voor KLM binnen Europa het perspectief voor samenwerking met Air France toe. Air France is een gerespecteerde Europese collega-luchtvaartmaatschappij met een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening aan haar klanten.

Het ligt voor de hand dat KLM haar contacten met Air France zal voortzetten. Deze gesprekken hebben op dit moment nog niet het karakter van onderhandelingen over het aangaan van een strategische alliantie. KLM zal vanuit haar huidige solide positie pas over strategische samenwerking in Europa besluiten na zorgvuldige afweging van de verschillende mogelijkheden. Op dit moment zijn hierover inhoudelijk geen mededelingen te doen.

De aangekondigde tripartiete marketing overeenkomst heeft geen consequenties voor de transatlantische vluchten welke binnen de joint venture tussen KLM en Northwest worden uitgevoerd én geen consequenties voor de huidige codeshare samenwerking tussen KLM en Continental.

De aangekondigde samenwerking tussen Northwest, Continental en Delta dient onder andere goedgekeurd te worden door het Department of Transportation in de Verenigde Staten voordat deze in werking kan treden.

AMS/DR/JCH

KLM CORPORATE COMMUNICATIONS (AMS/DR)
Marjolein Schotel
Media Relations
tel: 31-20 649 45 45
fax: 31-20 648 80 92
Email: secr.mediarelations@klm.com


---
For information, services and offers, please visit our web site: http://www.klm.com. **********************************************************************