Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie / Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
23 augustus 2002

KABINETSREACTIE OP GROENBOEK OVER EEN COMMUNAUTAIR TERUGKEERBELEID

De Nederlandse regering steunt het initiatief om te komen tot een communautair terugkeerbeleid, maar tekent daarbij aan dat de voorstellen op diverse onderdelen nader moeten worden uitgewerkt. Dit stelt het kabinet op voorstel van minister Nawijn voor Vreemdelingenzaken en Integratie in een reactie op het op 11 april door de Europese Commissie gepubliceerde Groenboek over een communautair terugkeerbeleid ten aanzien van personen die illegaal in de Europese Unie verblijven.

Het Groenboek bouwt voort op het actieplan ter bestrijding van de illegale immigratie en mensenhandel dat op 28 februari 2002 door de JBZ-Raad - de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de landen van de EU - is voorgelegd en gaat in op verschillende aspecten met betrekking tot de terugkeer van personen die illegaal in de Europese Unie verblijven.

De ontwikkeling van een Europees terugkeerbeleid vormt voor Nederland een integraal onderdeel van de bestrijding van de illegale immigratie en levert een belangrijke bijdrage aan de vormgeving van een algemeen asiel- en immigratiebeleid. Het terugkeerbeleid is het sluitstuk van de toelatingsprocedure, teneinde de consistentie en integriteit van het toelatingsbeleid inzake asiel en migratie te garanderen.

Bij de ontwikkeling van een Europees terugkeerbeleid moet wat betreft Nederland niet alleen de aandacht worden gericht op de gedwongen verwijdering, maar ook op de ontwikkeling van gemeenschappelijke beginselen betreffende het zelfstandige vertrek van afgewezen vreemdelingen en de relatie met derde landen gezien de verplichting krachtens internationaal recht tot terugname van eigen onderdanen.

Het kabinet acht het opvallend dat het Groenboek slechts ingaat op terugkeer naar het land van herkomst en dat geen beschouwingen worden gewijd aan terugkeer naar een derde land waar betrokkenen voor de komst naar de Europese Unie langere tijd hebben verbleven. In het kader van de volledigheid van het in kaart brengen van mogelijkheden voor een effectieve terugkeer, is het volgens het kabinet ook wenselijk dit aspect in ogenschouw te nemen.

De kabinetsreactie is gelijktijdig aan de Tweede Kamer en aan de Europese Commissie verzonden, zodat op de informele JBZ-Raad van 13 en 14 september a.s. een richtinggevende discussie kan worden gevoerd over de totstandkoming van een communautair terugkeerbeleid.

RVD, 23.08.2002