Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 augustus 2002, nr. 141

Exploitatiemaatschappij betrekt kantoor op Strijp S

De grondexploitatiemaatschappij Park Strijp CV heeft deze maand een kantoor betrokken op Strijp S, het huidige bedrijventerrein van Philips dat begin dit jaar door de gemeente Eindhoven voor 140 miljoen euro werd aangekocht.

Gemeente en Koninklijke Volker Wessels Stevin nv (KVWS) willen hier in de komende jaren een gebied scheppen met bijzondere woon- en werkvormen, (re)creatieve en culturele voorzieningen.

Grootste uitdaging is de herbestemming van onder meer de Hoge Rug en het Klokgebouw, rijksmonumenten die in sterke mate het gezicht van Stijp S bepalen.

KVWS en gemeente Eindhoven pakken de ontwikkeling van dit enorme gebied (meer dan 28 hectare) gemeenschappelijk aan. Beiden hebben een gelijk aandeel in Park Strijp CV die tot doel heeft het bouw- en woonrijp maken van het plangebied en het uitgeven van gronden en gebouwen. Philips beheert het terrein en de gebouwen waar het bedrijf nog gevestigd is, Park Strijp CV zorgt voor het tijdelijk beheer en exploitatie van gebouwen die door Philips worden verlaten.

Directeur van de grondexploitatiemaatschappij is de heer ing. F. (Frits) Helmig. Hij was eerder directeur van het grondbedrijf van achtereenvolgens de gemeenten Gouda, Breda en Almere. Verder voerde hij ook de directie over de Vinex-locatie "De Waalsprong" in Nijmegen. Samen met een drietal medewerkers bestuurt hij de CV die verder alle diensten bij derden zal inhuren.

Uitgangspunt bij de ontwikkeling van Strijp S is het masterplan dat mevrouw professor H. R. Bakker en haar bureau BVR samen met de gemeente en Philips opstelde en dat op 19 februari 2002 door de gemeenteraad van Eindhoven werd goedgekeurd.

Op basis van dit masterplan zal in het komende jaar een gedetailleerder stedenbouwkundig ontwerp worden gemaakt. Hierin worden onder meer de exacte ligging van bouwvlakken, bouwhoogten en profielen van openbare ruimten vastgelegd.

Na het stedenbouwkundig ontwerp volgt nog een beeldkwaliteitsplan, waarin de beoogde sfeer en ruimtelijke kwaliteit van de te realiseren gebouwen en openbare ruimten worden aangegeven. Enerzijds kunnen architecten hier inspiratie uit halen voor hun ontwerpen, anderzijds dient het ook om de visuele samenhang van het gebied te garanderen.

Het stedenbouwkundig ontwerp dient als uitgangspunt voor het op te stellen ontwerp bestemmingsplan. Het bestemmingsplan moet eind 2004 voldoende juridisch kader bieden voor het realiseren van de eerste bouwplannen.

Philips gaat het terrein in de periode van 2005 tot 2010 gefaseerd verlaten. Dit houdt in dat de gronduitgifte zich, gelet de omvang van het project, in de periode van globaal 2005 tot 2017 af zal spelen.

Grondexploitatiemaatschappij Park Strijp CV is te vinden in gebouw SK-p op het Philipscomplex Strijp S, Glaslaan2.

Correspondentieadres: postbus 846, 5600AV in Eindhoven (tel. 040 2734469). Op dit telefoonnummer is voor nadere informatie mevrouw M. (Montaña) Nieweg- Montero Alvarez bereikbaar.