Politie Midden- en West Brabant

Politie betrekt jongeren bij Veilig Uitgaan

Datum: 23/8/2002
Auteur: Manon Ostendorf

Achttien jongeren in de leeftijd van 16 tot 20 jaar zullen in het kader van het Jaar tegen Zinloos Geweld in Bergen op Zoom tot het einde van het jaar de politie vergezellen bij het project Veilig Uitgaan. De jongeren, waaronder zich 6 jongedames bevinden, hebben zich vrijwillig bij de politie aangemeld en zullen vanaf zaterdag 24 augustus tussen 22.00 en circa 01.00 uur bij toerbeurten iedere zaterdagavond mee de binnenstad van Bergen op Zoom ingaan, om ook eens door de bril van de politie het uitgaansleven in hun stad te aanschouwen.

André Melsen, wijkagent van de Bergse Plaat, en werkzaam bij het team Bergen op Zoom Zuid, nam het initiatief voor de actie. In mijn werk als wijkagent ervaar ik dagelijks hoe belangrijk het is jongeren actief bij het politiewerk te betrekken. En omdat ik regelmatig op de been ben tijdens het project Veilig Uitgaan, weet ik dat je juist tijdens deze diensten heel veel te maken krijgt met diezelfde jongeren. Toen was het idee eigenlijk snel geboren. De gemeente Bergen op Zoom ondersteunde het initiatief direct. Ze stelden ook voor alle vrijwilligers baseballcaps ter beschikking met het overbekende lieveheersbeestje, zodat de jongeren tijdens hun ronde in de binnenstad herkenbaar zijn.
De jongeren worden echt intensief bij het politiewerk betrokken. Ze moeten dan ook een geheimhoudingsverklaring ondertekenen en ook voor de verzekering is gezorgd. Het spreekt voor zich dat ze niet bij aanhoudingen en dergelijke betrokken zullen worden, maar toch hebben we op voorhand aan Slachtofferhulp gevraagd of ze bereid zijn de jongeren op te vangen als ze, onverhoopt, iets meemaken waar ze danig van onder de indruk zijn. Dat risico loop je immers altijd.

Sinds oktober 1999 draait, in navolging van het opgedane succes in de binnenstad van Roosendaal, ook in Bergen op Zoom het project Veilig Uitgaan. Het is een samenwerkingsverband tussen de 8 politieteams in het district Bergen op Zoom, waarbij in Roosendaal iedere vrijdag 6 en iedere zaterdag 8 politiemensen speciaal voor dit project worden ingezet. In Bergen op Zoom draait het project op zaterdag en zijn 10 politiemensen vrijgemaakt voor het begeleiden van het uitgaanspubliek. In Bergen op Zoom zal, tot het einde van het jaar, steeds 1 koppel, bestaande uit 2 politiemensen, een tweetal jongeren onder haar hoede nemen en hen attenderen op situaties, die de aandacht van de politie behoeven. De jongeren zullen dus in principe ieder circa twee diensten meedraaien. Aan het einde van het jaar zal worden geëvalueerd wat voor beide partijen de toegevoegde waarde is geweest en zal worden bekeken of het project navolging verdient.