Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ronduit N-VA! roept PREGO op 'de gele trui' niet aan Louis Michel toe te kennen (23/08/02)

Ronduit N-VA!, de jongerenorganisatie van de N-VA, is verontwaardigd over de overhandiging van 'de gele trui' door PREGO aan minister Louis Michel. Met deze prijs bekroont de jongerenorganisatie van Spirit de beste politicus van het afgelopen jaar.

Met de huidige polemiek rond de wapenleveringen aan Nepal doet minister Michel zijn reputatie als meest hypocriete politicus alle eer aan. Enerzijds berispte hij Oostenrijk wegens de regeringsvorming met de FPÖ van Haider en werpt hij zich op als één van de belangrijkste vredesstichters in het Congolees conflict, anderzijds ziet Michel er totaal geen graten in om wapenexportlicenties goed te keuren naar landen waar met de mensenrechten de vloer wordt aangeveegd. De uitvoerlicentie aan het bedrijf New Lachaussée om een wapenfabriek van 300 miljoen fr. te bouwen voor een Turks staatsbedrijf en de recente licentie voor Nepal zijn volledig in strijd met artikel vier van de wapenwet. Dit artikel stelt dat geen uitvoerlicenties mogen worden verstrekt indien de uitgevoerde wapens/materieel kunnen gebruikt worden voor schendingen van de mensenrechten, in het land van bestemming interne spanningen zijn die kunnen leiden tot een gewapend conflict of in het land van bestemming een burgeroorlog aan de gang is.

Michel profileert zich als dé verdediger van de democratie en vredestichter maar deelt intussen zonder scrupules moordmachines uit aan eenieder die er om vraagt.
De democratische principes en mensenrechten worden achteloos opzijgeschoven wanneer Waalse belangen in het geding zijn. De arrogantie en hypocrisie van Louis Michel zijn onvoorstelbaar en een minister onwaardig.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat een jongerenbeweging die zich als Vlaamsvoelend profileert in Louis Michel de beste politicus van het jaar onderkent. Nu de financiële honger van Franstalig België dankzij Lambermont gestild is, verzet Michel zich tegen elke verdere stap in de staatshervorming. Daarnaast beloont PREGO Louis Michel omdat hij één van de weinige federale ministers is die het Nederlands goed beheerst. Dit doet denken aan acties van de ordediensten waarbij chauffeurs die niet dronken zijn of de snelheidslimiet niet overschrijven, worden beloond terwijl dit vanzelfsprekend zou moeten zijn. In plaats van Michel in het zonnetje te zetten, zou beter kritiek geleverd worden op de Waalse federale ministers die het niet nodig achten om de taal van zes miljoen Vlamingen onder de knie te krijgen.

Ronduit N-VA! roept PREGO dan ook op om de uitreiking van 'de gele trui' aan Louis Michel tijdens de vredesfietseling (n.a.v. de Ijzerbedevaart) onmiddellijk in te trekken.

Auteur:
Ronduit N-VA!
Nick Mouton, lid dagelijks bestuur

Meer informatie:
Contactpersoon: Nick Mouton
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: nick.mouton@ronduitnva.be
Url: www.ronduitnva.be


---