Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vergunning wapenlevering onmiddellijk intrekken (23/08/02)

De N-VA eist de onmiddellijke intrekking van de wapenlicentie voor Nepal, N-VA-kamerlid Danny Pieters diende gisteren reeds een interpellatieverzoek in aan het adres van de premier. Indien de regering toch doorzet stapt de N-VA naar de Raad van State met het oog op de onmiddellijke schorsing en vervolgens vernietiging van de exportlicentie wegens de flagrante schending van de wapenwet van 1991.

Gezien de beginselloosheid van de groene en rode ministers, appelleert de N-VA aan het geweten van de parlementsleden van Agalev (Anders wapens Gaan Leveren) en SP.A. Door het verzet tegen de wapenvergunning te ondersteunen kunnen zij tonen dat mensenrechten en democratische waarden zwaarder wegen dan regeringsdeelname. Wanneer verheffen de ex-VU'ers die overliepen naar de VLD hun stem?

De negationistische argumentatie van minister Michel is ronduit beledigend. De reactie van politiek Wallonië is ten minste eerlijk en rechtuit: mensenrechten en democratische principes moeten wijken voor Waalse belangen.
Het is voor iedereen zonneklaar dat Nepal verwikkeld is in een bloedige burgeroorlog. Daarenboven verbiedt de wapenwet van 1991 niet alleen wapenleveringen aan landen in burgeroorlog, maar ook indien het land in kwestie "het hoofd moet bieden aan zware interne spanningen die van aard zijn om te leiden tot een gewapend conflict". Zelfs negationist Michel kan niet ontkennen dat Nepal aan deze beschrijving beantwoordt.

Comform de wapenwet van 1991 kan de licentie op elk moment, zelfs wanneer de wapens al onderweg zijn, worden geschorst of ingetrokken (art.7). Indien de regering weigert de vergunning in te trekken, stapt de N-VA naar de Raad van State voor de onmiddellijke schorsing van de wapenlicentie wegens de schending van de wapenwet.

Tot slot nog dit: in tegenstelling tot sommige berichten is de wapenexport géén bevoegdheid van de deelstaten. Al behandelt een Vlaamse minister in de federale regering de aanvragen van Vlaamse bedrijven en een Waalse minister de Franstalige aanvragen, de federale regering is en blijft verantwoordelijk voor het toekennen van de wapenlicenties. Tot nader order hebben Vlaamse kamerleden dus het volste recht om de intrekking van de wapenvergunning aan Nepal te eisen. Het is hun verdomde plicht.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, kamerlid, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---