Provincie Overijssel

Commissaris Jansen: "Leeft burger wel dicht genoeg bij politiek?

"Politiek staat weer midden in de belangstelling. Burgers geven duidelijke signalen af. Het is menens. De straat moet veiliger, de buurt schoner, het onderwijs beter. Politiek leeft weer bij de burger. De provincie moet daarop inspelen. Snel beslissen, knopen doorhakken, zodat anderen weer verder kunnen. Persoonlijk was ik erg gelukkig met de keuze van Provinciale Staten voor het ambulancevervoer en tegen de chloortrein", aldus mr. Geert Jansen bij de opening van het Statenjaar 2002-2003 in Holten.

Welzijn en welbevinden van de ruim 1 miljoen Overijsselse inwoners, daar draait het bij de provincie om. Jansen pleitte ervoor dat Provinciale Staten hun verantwoordelijkheid breed oppakken. De provincie moet niet alleen haar wettelijke taken goed uitvoeren, maar actief de zorg voor de samenleving op zich nemen. Zorgen voor wonen, werk, gezondheid, ontplooiing. "De politiek heeft daarvoor een eenmalige en unieke verantwoordelijkheid".

Van Geert Jansen mag dat wel meer merkbaar zijn in de Overijsselse Statenzaal. "Problemen moeten niet pas op de agenda komen als ze in de huiskamer en het café al lang zijn doorgepraat en afgekaart". Statenleden zouden minder afwachtend moeten zijn, minder bestuurder, maar meer volksvertegenwoordiger.

Dualisering en verkiezingen moeten de provincie helpen haar rol beter uit de verf te laten komen. Dualisering zorgt ervoor dat het debat confronterender wordt en beter te volgen voor de burger. Jansen pleitte voor een betere inrichting van de statenzaal, zodat de burgers op de publieke tribune niet langer "van grote hoogte op de statenleden neerkijken, maar hen goed kunnen zien en horen". Daarnaast pleitte Jansen voor een RTV-studio in het provinciehuis: 'ons eigen Overijsselse Nieuwspoort'. Maar ook moeten de Statenleden zich meer profileren op Internet. "Weten de burgers wel dat u ook een verkeersdeelnemer bent?"

Overijssel mikt op een flinke opkomst bij de provinciale verkiezingen; ze rekent op een plaats in de top drie. De verkiezingen worden gehouden op 11 maart 2003.

Bron: team Communicatie, Toon Schuiling, 038 - 42517 28


© 23-08-2002 Provincie Overijssel