Agalev (Vlaanderen)

Jong Agalev Hannelore Haegebaert

Brialmontstraat 23, 1210 Brussel

tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
e-mail jong.agalev@agalev.be

P E R S M E D E D E L I N G J O N G A G A L E V Brussel, 23 augustus 2002

Jong Agalev betreurt wapenlevering aan Nepal

Jong Agalev betreurt ten zeerste de geplande wapenlevering aan het in een bloedige burgeroorlog verkerende Nepal. Deze beslissing werd goedgekeurd door minister Louis Michel, nochtans iemand die zich op de scène van de Internationale Politiek graag profileert als een vredesduif. Dat de regering de bestemming een tijdje wou stil houden, is ronduit schokkend. Wapenexport hoort aan de principes van de vrije markt onttrokken te worden, vandaar dat deze geheimdoenerij niet toelaatbaar is.

Wij roepen alle partijen die pacifisme hoog in het vaandel dragen, ertoe op de nodige politieke druk uit te oefenen om deze deal, die indruist tegen de wet op wapenuitvoer en Europese afspraken, tegen te houden.

Nepal is geen veilig land en op mogelijke doorverkoop bestaat niet de minste controle. In het bijzonder vragen wij de groene fracties in Kamer en Senaat de regering duidelijk te maken dat deze gang van zaken zowel qua vorm als inhoud niet door de beugel kan.

Deze zaak toont nogmaals aan dat de eigenaardige regeling voor de goedkeuring van wapenleveringen binnen de federale regering - één Nederlandstalige en Franstalige minister keuren respectievelijk de dossiers uit hun taalgebied goed - aan herziening toe is. Die methode is allerminst bevorderlijk voor democratische besluitvorming en controle, en werd in 1991 ontworpen om tegemoet te komen aan regionale wapenlobby's. De groene ministers en fracties en andere tegenstanders van ongebreidelde wapenhandel moeten deze regeling nu in vraag stellen. Daarom verzoeken wij ook Ecolo om in Wallonië het debat over deze aangelegenheid aan te zwengelen.

Ruben Vanhaverbeke,
Jong Agalev - woordvoerder
09/3300751