STICHTING NEDERLAND SCHOON

Landelijke campagne tegen zwerfafval van start

Landelijke campagne tegen zwerfafval van start
'Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak': nieuwe aanpak Nederland Schoon

DEN HAAG, 23 augustus - Staatssecretaris Van Geel van VROM heeft vandaag in Amsterdam het startschot gegeven voor de landelijke campagne tegen zwerfafval. De campagne, onder het motto 'Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak' is een initiatief van de Stichting Nederland Schoon en moet in de komende anderhalf jaar leiden tot een forse vermindering van de hoeveelheid zwerfafval in onze leefomgeving. Namens de gemeente Amsterdam sprak wethouder mevrouw W.H. Maij (Milieu en Openbare Ruimte).

Nederland heeft een groot zwerfafvalprobleem. Jaarlijks zwerven er 50 miljoen blikjes rond, en dat is slechts 10% van de totale hoeveelheid zwerfafval. Het ontstaan van zwerfafval komt voor een belangrijk deel voort uit gemaksgedrag. De Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht om dit probleem aan te pakken. In het Deelconvenant Zwerfafval, onderdeel van het Convenant Verpakkingen III, worden duidelijke eisen gesteld aan de vermindering van het zwerfafval.

Lat ligt hoog
Drs. W. de Lange, bestuurslid van de Stichting Nederland Schoon, noemde de campagne de omvangrijkste die ooit in Nederland tegen zwerfafval is gevoerd. 'Overheid, bedrijfsleven en belangenorganisaties gaan de strijd samen aan. De Stichting Nederland Schoon is de aanjager. Maar iedereen moet z'n steentje bijdragen, want de lat ligt heel hoog. Nederland Schoon zal nieuwe initiatieven ondersteunen en begeleiden.' Ook Wethouder Maij benadrukte het belang van samenwerken: 'Met de stadsdelen, maar ook met andere gemeenten, met het Rijk, met het bedrijfsleven. Een boete is een van de instrumenten, maar voorlichting is natuurlijk een heel belangrijk instrument, daarom ben ik extra blij dat deze campagne in Amsterdam gestart is. Wij willen een schoon Nederland maar zeker ook een schoon Amsterdam.'

Van Geel: 'normherstel'
Verwijzend naar de campagne zei staatssecretaris Van Geel dat ze in de politiek gewend zijn om bananenschillen te ontwijken, maar dat daar soms drie jaar voor nodig is, is ook voor hem een verrassing. Alvorens het officiële startschot te geven voor de campagne benadrukte staatssecretaris Van Geel het morele aspect van zwerfafval.'Het niet consciëntieus en degelijk met elkaar omgaan vind je op alle terreinen en dat begint met onze eigen openbare ruimte. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de campagne een succes wordt.'

Vier V's
De aanpak van Nederland Schoon is gebaseerd op de vier V's: Voorlichting, Voorzieningen, Verantwoordelijkheid en Verbalisering. Onder Voorlichting valt kennis- en informatieoverdracht, zoals de communicatie van vergankelijkheidstijden van diverse materialen, die sinds een week al op abri's en billboards te zien zijn. De V van Voorzieningen komt tot uiting in de gesprekken die Nederland Schoon voert met gemeenten voor het plaatsen van extra afvalbakken en de ontwikkeling van nieuwe voorzieningen. Belangrijk is verder de eigen Verantwoordelijkheid van individu, bedrijf en overheid. Bijzondere aandacht wordt daarbij gegeven aan de rol die gemeenten kunnen vervullen door het opzetten en stimuleren van projecten op lokaal niveau. Maar ook op regionaal en landelijk niveau moeten initiatieven worden opgepakt. In dat opzicht is de samenwerking met bestuurlijke en uitvoerende diensten, zoals Rijkswaterstaat, van groot belang. Ten slotte is het veroorzaken van zwerfafval strafbaar; daarom krijgt ook Verbalisering aandacht.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken afzonderlijk en nadrukkelijk aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Stichting Nederland Schoon, Marielle van Aggelen,
telefoon 070 304 20 80 / 06 538 51384, of
secretariaat@nederlandschoon.nl. www.nederlandschoon.nl.

23 aug 02 16:56