Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op de vragen van de heer drs. C.C.M. Vendrik (Groen Links) d.d. 7 augustus 2002, nr. 2010213470


---


1. Vraag:
Heeft u kennisgenomen van de uitlatingen van de minister van Economische Zaken over de wenselijkheid van een snelle lastenverlichting?

Antwoord:
Ja.


2 Vraag:
Deelt u de opvatting van de minister van Economische Zaken dat er in 2003 sprake mag zijn van een begrotingstekort om lastenverlichting te kunnen financieren? Zo ja, zou het dan niet logischer zijn deze extra middelen te investeren in zorg en onderwijs? Zo neen, betekent dit dat de minister van Economische Zaken voor zijn beurt heeft gesproken?

Antwoord:
Het financieel en economisch beleid voor 2003 zal in de Miljoenennota en begrotingen 2003 worden uiteengezet en op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer worden aangeboden.


3 Vraag:
Deelt u de opvatting van de minister van Economische Zaken dat het regeerakkoord flexibel moet kunnen worden aangepast aan veranderende omstandigheden? Zo ja, welke omstandigheden zijn sinds de opstelling van het strategisch akkoord zodanig veranderd dat u aanpassing van de afspraken wenselijk acht?

Antwoord:
Het strategisch akkoord biedt ­ binnen het kader van zijn oriëntaties ­ ruimte voor het inspelen op nieuwe feiten en ontwikkelingen.


4 Vraag:
Als u kiest voor snellere lastenverlichting, gaat uw voorkeur dan uit naar het verlagen van de werkgeverspremies, naar verlaging van de OZB of naar afschaffing van het kwartje van Kok?

Antwoord:
Zie het antwoord op vraag 2.


5 Vraag:
In welke mate wijkt dit pleidooi voor lastenverlichting af van het door LPF en CDA vermaledijde Paarse beleid, waarin lastenverlichting een overheersende rol speelde (in totaal 30 miljard gulden lastenverlichting, ruim 27 keer het kwartje van Kok)?



Antwoord:
Zie het antwoord op vraag 2.

Postbus 20001 - 2500 EA 's-Gravenhage - Binnenhof 20 - Tel. (070) 356 41 00 - Fax (070) 356 46 83