Gemeente Leiden

Touchdown!

CULTUUR EN EDUCTATIE - IJle berglucht, jetlag, heimwee, blessures, zwaar getrainde tegenstanders: met nog schorre stem verhaalt hoofdcoach Koos van Duijn van de vele uitdagingen, die het flagfootballteam van het Da Vinci College afgelopen week te overwinnen had tijdens het NFL Flag Football World Championship in Mexico.

Flagfootball is een iets minder ruige variant op het bekende American Football, waarbij de spelers in plaats van hun tegenstander te tackelen een vlaggetje moeten afpakken. Flagfootball is in het buitenland erg populair onder scholieren.

Het flagfootballteam van het Da Vinci College bij sportwethouder Alexander Pechtold. Foto: archief Wim van Noort.

Taalbarrière

Het team van het Da Vinci College, bestaande uit vijf jongens van 12 en 13 jaar, won eerst het Nederlands kampioenschap en werd derde in het Europese kampioenschap. Daarmee bemachtigden ze een plaats voor de wereldbeker, die dit jaar op 2200 meter hoogte in Mexico City werd gehouden.

'De jongens hebben een beetje pech gehad', vertelt coach Koos, 'Sporten op die hoogte is erg vermoeiend als je weinig tijd hebt om eraan te wennen. Maar de sfeer was ondanks de taalbarrière uitstekend en onze jongens hebben mooi flagfootball laten zien. De tegenstanders waren erg onder de indruk van onze vernieuwende aanvalstactieken; we hebben in de finale de Amerikanen een paar van onze trucs zien gebruiken. Dat is toch leuk.'

Beste van de besten

Het team uit de Verenigde Staten won uiteindelijk de finale, Nederland werd tiende. 'Maar ja, je speelt wel tegen de wereldtop', relativeert Koos. 'Ons team was pas sinds september bij elkaar, terwijl alle andere teams al twee jaar fanatiek trainden. In sommige landen wordt erg veel flagfootball gespeeld en dan zijn je tegenstanders wel de beste van de besten.' Nederland deed één keer eerder mee aan het wereldkampioenschap, met een team uit Alphen aan den Rijn.

Geïnteresseerd geraakt in flagfootball? Vanaf september worden er weer kennismakingslessen gegeven in diverse sporten, waaronder deze. Volgende week meer hierover in de Stadskrant.