VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW tegen kabinetsplan loondoorbetaling bij ziekte

Den Haag, 23 augustus 2002 - VNO-NCW vindt het niet aanvaardbaar dat het kabinet nu al heeft besloten werkgevers het loon van zieke werknemers twee jaar in plaats van één jaar te laten doorbetalen. Dat kan niet gebeuren zonder dat gelijktijdig de zogeheten pembaregeling volledig wordt afgeschaft en dat er garanties bestaan dat in het tweede ziektejaar slechts 70 procent van het loon wordt doorbetaald. Dit zegt VNO-NCW in reactie op een besluit dat het kabinet vandaag heeft genomen. Hiermee komt het maatschappelijk draagvlak voor een fundamentele herziening van de WAO in gevaar.

In een eerste reactie op het kabinetsvoorstel zegt VNO-NCW niet tegen het verlengen van de periode van loondoorbetaling te zijn, maar alleen in een samenhangend pakket van maatregelen, waartoe ook het schrappen van de WAO-boetes voor werkgevers moet behoren. Het kabinet, dat een wetsvoorstel naar de Raad van State zal sturen, verwacht dat verlenging van de periode van loondoorbetaling bij ziekte de 'prikkel voor werkgevers versterkt om al zo vroeg mogelijk in het eerste ziektejaar effectief te werken aan herstel'. VNO-NCW vindt dat deze aanpak eenzijdig de kosten afwentelt op werkgevers.

Dit voorjaar heeft de SER een samenhangend plan voor de aanpak van de WAO gepresenteerd. Daarin werd uitgegaan van verlenging van de periode van loondoorbetaling (en nadrukkelijk een beperking daarvan tot 70 procent) én volledige afschaffing van de pembaregeling voor werkgevers. Voor dit plan bestond een breed maatschappelijk draagvlak, aldus VNO-NCW. Dat komt nu in gevaar.

23 aug 02 17:43