PERSBERICHT - MOTORSPORT

WK SuperMoto Valkenswaard

Primeur op Eurocircuit

Het Eurocircuit in Valkenswaard had enkele jaren terug de primeur van de eerste triple-GP, nu heeft het Eurocircuit de primeur van het nieuwe wereldkampioenschap SuperMoto. In het weekend van 24 en 25 augustus komen 's werelds beste SuperMoto-coureurs naar Valkenswaard.

SuperMoto, ook wel bekend onder de benaming Supermotard, komt oorspronkelijk uit Amerika, maar is groot geworden in Frankrijk. Ook in Duitsland en Italië bestaat een sterke competitie. In 1999 ging het Europees kampioenschap van start en nu is het zo ver dat er een wereldkampioenschap is ingesteld. Dat wordt georganiseerd door Giuseppe Luongo, de Italiaan die tot een jaar geleden de drijvende kracht achter de motocross GP's was.

Mix van wegrace en cross

SuperMoto bestaat uit een mix van wegrace en cross. Het parcours is voor ongeveer driekwart verhard, het resterende kwart is terrein. De motoren - hoofdzakelijk dikke viertakten - stammen uit de cross, maar worden uiteraard aangepast. Een heel belangrijke wijziging betreft de banden. Dat zijn namelijk slicks, die lichtelijk worden opgesneden om in het terreingedeelte een beetje grip te verkrijgen. Het is opmerkelijk om te zien hoe goed de coureurs door het zand komen. Maar het echte genieten van de rijkunsten van de rijders doe je op het verharde gedeelte.
De grote favoriet is de 27-jarige Fransman Thierry van den Bosch, eerder dit jaar winnaar van het EK-wedstrijd in Venray. Hij kan werkelijk álles met zijn KTM motor. Vooral het bochtenwerk van de Fransman is fenomenaal. Hij kan driften als geen ander. Een grote concurrent van hem is regerend Europees kampioen Eddy Seel, een Waalse Belg. Maar ook diens landgenoot Gérald Delépine zal zeker meetellen. Concurrentie uit eigen land is er ook voor Van den Bosch (die zich dit jaar trouwens ook met wegrace bezighoudt en met een wildcard aan de trainingen van de TT in de 250cc-klasse deelnam) in de vorm van de kleine Boris Chambon. Uit Oostenrijk komt Klaus Kinigadner. Opmerkelijke deelnemers zijn Kurt Nicoll en Jacky Martens. Beiden runnen teams in de cross GP's (Nicoll bij KTM en Martens bij Husaberg), maar als de tijd het toelaat kruipen ze zelf nog altijd graag op een motor. En ze hebben het rijden nog niet verleerd! Voormalig 500cc-wereldkampioen Andrea Bartolini behoort eveneens tot de deelnemers. De belangrijkste Nederlandse inbreng mag worden verwacht van Rudy Versteeg, die al heel wat jaren ervaring heeft opgedaan in het Duits kampioenschap en in Venray er als eerste Nederlander in slaagde EK-punten te behalen.

Tijdschema

Er wordt op zaterdag vanaf 12.00 uur getraind. De veertig deelnemers worden verdeeld over twee groepen van twintig rijders. Men krijgt twee keer twintig minuten voor een vrije training. Aan het eind van de middag worden de tijdtrainingen verreden om te bepalen in welke halve finale men op zondag wordt ingedeeld. Op zondag 25 augustus is het zaak vroeg op het Eurocircuit aanwezig te zijn, want de halve finales worden reeds om 11.00 en 11.30 uur verreden. De beste acht van elke halve finale gaan direct naar de finale. De niet-geplaatste rijders krijgen een herkansing. Van die race gaan er alsnog acht rijders naar de finale. De start daarvan is om 14.15 uur. Dat betekent niet dat het programma daarna al is afgelopen, want er volgen dan nog wedstrijden om de KNMV Supermoto Cup. Er kan dus de hele dag worden genoten van deze uiterst spectaculaire tak van de motorsport!


Ingezonden persbericht