Federatie van Ouderverenigingen

Signalementen

21 augustus 2002

Signalementen

Zorgboerderijen in de praktijk

Dit najaar organiseert het Landelijk Steunpunt Landbouw & Zorg 4 studiedagreizen over het onderwerp Zorgboerderijen. Het gaat om
1-daagse reizen waarbij per reis 3 zorgboerderijen worden bezocht. De reizen vinden plaats op 24 september, 26 september, 2 oktober en 3 oktober 2002. Per reis ligt het accent op een specifieke doelgroep (mensen met een verstandelijke handicap, ex-verslaafden, kinderopvang, burn-out-patiënten, psychiatrische cliënten en/of ouderen). Meer informatie: tel. (0342) 45 03 64 (ma. do.). E-mail: steunpunt@landbouw-zorg of www.landbouw-zorg.nl onder actualiteiten.

Elektronische informatie

Steeds meer organisaties gaan hun nieuwsbrieven en andere informatie elektronisch verspreiden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de nieuwsbrief van het Landelijk Centrum Indicatiestelling Gehandicaptenzorg (www.lcig.nl) Ook de persberichten van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (www.szw.nl) en de nieuwsbrieven van VWS (www.nietafwachten.nl en www.moderniseringAWBZ.nl) worden elektronisch verspreid. VWS en Justitie geven samen een digitale nieuwsbrief Jeugdzorg uit via www.jeugdzorg.nlHet Landelijk KennisNetwerk Gehandicaptenzorg (www.lkng.nl) zet niet alleen uitgaven en nieuwsbrieven op de site, maar heeft ook een onderdeel onderzoek toegevoegd.

BOSK over kleinschalig wonen

Gewoon als het kan. Anders als het moet. Dat is het devies van de BOSK en met die gedachte initieerde de werkgroep Meervoudig Complex Gehandicapten van de BOSK in januari 1999 het project Kleinschalig Wonen.
In drie en een half jaar zijn ruim 40 ouderinitiatieven geïnformeerd en begeleid. Op 1 juli jl. is het project beëindigd. Op 11 september wordt in Nieuwegein een feestelijke slotbijeenkomst gehouden. Meer informatie: Anke Procee, Landelijk Bureau BOSK, tel. (030) 245 90 90 of email aprocee@bosk.nl

Rapport over mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving

Het rapport Mensen met een verstandelijke handicap in de samenleving biedt een analyse van bestaande kennis en aanwijzingen voor de praktijk en verdere kennisverwerving. Het is samengesteld door Martin Schuurman en wordt uitgebracht door het Landelijk KennisNetwerk Gehandicaptenzorg LKNG, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, e-mail info@lkng.nl, (www.lkng.nl)

NKGG

De Nationale Collecte Verstandelijk Gehandicapten wordt gehouden van 23 tot en met 28 september (week 39). De ouderverenigingen VOGG, Philadelphia en Dit Koningskind zijn betrokken bij de NKGG. Uit de collectegelden worden projecten gesubsidieerd zoals: Zoek je weg op het web, project VraagRaak-lijn, de landelijke opvoedadvieslijn, educatieve boekjes Gewoon Zo! en Belevingstheatervoorstelling Vlieg Icarus, vlieg! voor ernstig meervoudig gehandicapten.
Ook gaat geld naar voorlichting aan ouders met een verstandelijk gehandicapt kind en begeleiding bij sport- en vakantieactiviteiten en andere vormen van vrijetijdsbesteding.

Knoop in je Zakdoek najaar 2002

Vanaf zondag 15 september om 17.00 uur herhaalt Teleac/NOT alle Knoop in je Zakdoek-programmas van het afgelopen seizoen. Deze populaire programmareeks richt zich speciaal op volwassen mensen met een verstandelijke handicap.
Vanaf zondag 15 sept. weer wekelijks vanaf 17.00 17.15 uur.

Kunst voor Europees Jaar gehandicapten

Inclusion Europe wil ter gelegenheid van het Europees Jaar van de gehandicapten in 2003 een reizende tentoonstelling organiseren met kunst van mensen met een verstandelijke handicap rond het thema Tegen discriminatie voor een inclusief Europa.
Meer informatie op de website ( www.inclusive-europe-2003.org)