Gemeente Sneek


Sneker Pan in hal stadhuis

SNEKER PAN VAN BURGEMEESTER HARTKAMP IN STADHUIS Burgemeester Siebold Hartkamp, bij de opening van de Sneekweek verrassend tot Panschipper benoemd, heeft zijn, bij de uitverkiezing behorende, grote koperen 'koeken'pan beschikbaar gesteld voor bezichtiging in de publiekshal van het stadhuis. De pan, die tijdens de vlootschouw en op hardzeildag tot de ceremoniële uitrustingsstukken behoort, ligt vanaf vandaag, naast het model van het Sneker Skûtsje.

Het ereteken is in 1954 ingesteld, toen de opening van de Sneekweek voor het eerst in het stadhuis plaatsvond en het evenement langzaam maar zeker uitgegroeide tot een internationale zeilhappening.

Het ietwat ludiek bedoelde initiatief kreeg daarop een jaarlijks vervolg en groeide uit tot een felbegeerde onderscheiding, die wordt toegekend door het gemeentebestuur op voordracht van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS).) De pan is een bewijs van waardering en erkentelijkheid aan hen die zich voor de zeilsport in het algemeen en voor de Sneekweek in het bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

Aanvankelijk bestond de onderscheiding uit een insigne met een oorkonde, plus de verplichting om tijdens de Sneekweek met een koekenpan in de mast te varen. Bij de opening van de Sneekweek in 1966 werd bij de benoeming voor het eerst ook nog een koperen koekenpan met daarin afgebeeld wapen van Sneek. het als ordeteken uitgereikt.
* Schippers in de orde van de Sneker Pan