Gemeente Ede

Home -> actueel -> Persberichten 2002 -> Heideweek van grote betekenis voor Ede

Persbericht / Nummer 201 / Ede, 23 augustus 2002

Burgemeester R.C. Robbertsen op openingsavond:
Heideweek van grote betekenis voor Ede

Bij de officiële opening van de Heideweek op 23 augustus in het Openluchttheater in Ede heeft burgemeester R.C. Robbertsen gesproken over de betekenis van het evenement voor de gemeente Ede. De burgemeester van Ede benadrukte dat het belangrijk is dat de Heideweek gedragen blijft door de bevolking. Na zijn toespraak overhandigde hij Heidekoningin Calluna XLVI de sleutel waarmee zij samen met Prinses Erica XXVII tijdens de Heideweek op symbolische wijze over Ede kan regeren. Vervolgens sprak de Heidekoningin haar Troonrede uit.

Burgemeester Robbertsen noemde de Heideweek een uniek evenement in de gemeente Ede: het is meer dan zomaar een reeks dagactiviteiten aan het einde van de maand augustus. Het hele jaar door is de Heide-week op verschillende manieren onlosmakelijk met de gemeente Ede verbonden. Je kunt zeggen: de Heide-week is Ede, en Ede is de Heideweek!, aldus de burgemeester. Hij uitte zijn waardering voor de grote inzet van het Stichtingsbestuur, de werkgroepen en de vele vrijwilligers bij buurten, verenigingen en instellingen.

Over de betekenis van de Heideweek voor Ede somde de heer Robbertsen vijf punten op:

1. De Heideweek in Ede is en blijft toch vooral een ode aan de bloeiende heide, één van de succesfactoren voor de grote naamsbekendheid van onze regio. De paarse heide levert gevoelens op van kleur, warmte, rust, buitenleven.

2. Dit kun je tegelijkertijd zien als een bevestiging van de kwaliteit van een fantastisch recreatie- en natuurgebied -dat kan best samen gaan- dat een groot deel van het grondgebied van de gemeente Ede is.

3. De Heideweek betekent een klinkend slot van een zomervakantieperiode voor vele duizenden inwoners, recreanten en bezoekers. Daarmee is dit evenement belangrijk voor de Public relations en promotie van Ede en de Veluwe.
4. Verder is het alleszins de moeite waard waardevolle tradities te behouden en dit evenement is zon goede traditie, ook al moet je over de precieze invulling wel goed nadenken en vernieuwing blijven nastreven. Het is belangrijk dat de Heideweek gedragen blijft door de bevolking.

5. Tenslotte kun je de Heideweek ook zien als een massale finale van het werk van bestuur en de honderden vrijwilligers bij ook verenigingen, bedrijven en instellingen die vaak al maandenlang op energieke en enthousiaste wijze bezig zijn met de voorbereidingen van hun presentatie en deelname. Met enige goede wil tel je in het programma van de Heideweek meer dan honderd onderdelen en activiteiten. Daarachter schuilt een veelvoud aan betrokkenen en zeker het honderdvoudige aan belangstellenden.

Aan het einde van zijn openingswoord wenste burgemeester Robbertsen alle organisatoren, deelnemers en bezoekers veel succes en een fijne Heideweek toe. Hopelijk is deze enerverend, boeiend en verrassend.

Toespraak burgemeester R.C. Robbertsen van de gemeente Ede